Най-голямото италианско летище е без охрана нощем
Най-голямото италианско летище е без охрана нощем / снимкa: БГНЕС

Най-голямото италианско летище - Фиумичино край Рим през нощта остава без охрана, предаде АФП, позовавайки се на репортаж в италианския седмичник "Еспресо".

"Всяка нощ има пробив в сигурността на летището. Детекторите за метали са изключени, не се проверяват изходите за достъп до самолетите, бюрата са отворени. Този пробив продължава най-малко два часа, по време на които забранената за достъп зона на международния терминал 3 е достъпна за всеки, на теория дори и за човек, който носи оръжия и експлозиви", твърди журналистът на "Еспресо", направил репортажа.

Според репортера този пробив в сигурността на Фиумичино продължава от 1.00 до 3.00 часа след полунощ.

Към статията има няколко снимки, на които се вижда как журналистът минава без проблем през детектор за метали, въпреки че носи метален предмет, как седи зад гише за регистриране за полетите или в оставен отключен офис на фирма за автомобили под наем.

"През нощта летището е ничия зона, няма пазачи, няма аларми, няма никой, който да извършва контрол", заключава статията.

Репортерът на "Еспресо" уточнява, че е направил репортажа си в неделя срещу понеделник в края на месец януари, и то в 1.00 ч. след полунощ. "След няколко дни направихме същата проверка и резултатът беше отново същият. Пак беше нощ, пак нямаше никакви полицаи, бюрата на митничарите бяха затворени, карабинерите си почиваха", допълва репортерът. Той припомня, че първият полет от летище Фиумичино е в 5.40 ч. сутринта. Това означава, че летището трябва да се "събуди" най-малко два часа по-рано и да започне да работи с всичките си проверки. Но от репортажа на "Еспресо" става ясно, че това не е точно така.

"Нощем летището се превръща в увеселителен парк. Човек може да си прави каквото си поиска. Може да саботира, да руши, да краде, да се включи във вътрешната компютърна мрежа, да задейства лентата за багаж и какво ли още не", казва  репортерът на "Еспресо", пише БТА.

Около 33 милиона души преминават всяка година през летище Фиумичино, припомня АФП.