Митрополит Григорий иска семинария във Велико Търново
Митрополит Григорий иска семинария във Велико Търново / netinfo
Митрополит Григорий иска семинария във Велико Търново
25764
Митрополит Григорий иска семинария във Велико Търново
  • Митрополит Григорий иска семинария във Велико Търново

 

Да изгради семинария под Царевец планира Великотърновският митрополит Григорий. Проектът вече е направен от архитект Пламен Цанев. Ректоратът на великотърновската семинария ще бъде разположен в сградата на старата митрополия, а до нея ще бъде издигната нова за общежитие на възпитаниците й. Средното учебно заведение ще носи името на Свети Патриарх Евтимий.

За храм на семинарията ще бъде използвана църквата „Света Богородица Темнишка", разположена срещу „Свети 40 мъченици". Според Митрополит Григорий е редно тук да бъде изградена семинария, тъй като в Петропавловския манастир през 1872 г. е открита първата българска семинария, закрита от Стефан Стамболов през 1886 г., а освеДядо Григорий н това В. Търново е естественият център на България. Бъдещата семинария ще си сътрудничи активно с Великотърновския университет, ползвайки хабилитирани преподаватели от Богословския факултет.

Дядо Григорий не посочи в какъв период от време ще се реализира идеята, тъй като всичко ще зависи от дарителите, които ще бъдат търсени за осигуряване на необходимия бюджет за строителството от около 1 милион лева.

Чуйте повече в звуковия файл..

За тази година Великотърновският митрополит се пожела да бъдат довършени Руската църква и църквата на името на Света Петка в квартал „Картала", както и да започне градежа на православен храм в Йоханесбург, където при посещението си през 2009 г. е учредено българско културно- църковно дружество.