Лекуват далекогледството с хапчета
Лекуват далекогледството с хапчета / снимкa: БГНЕС

Австралийски изследователи съобщиха, че са открили ген, свързан с далекогледството, съобщава АФП. Откритието може да доведе до лечение на далекогледството с лекарства и ще направи ненужни очилата.

Учени от Центъра за офталмологични изследвания в Мелбърн, Австралия, съобщиха, че генът HGF (hepatocyte growth factor) съдържа важна информация за биологичните механизми, свързани със зрението, пише БГНЕС. "В момента единственото възможно лечение на далекогледство са очилата, контактните лещи и лазерните техники", съобщи ръководителят на изследването проф. Пол Баирд. "Надяваме се, че откриването на този важен ген ще ни помогне да разработим нови лечения с лекарства и очакваме, че те да окажат силно влияние върху подобряването на здравето на очите като цяло", допълни той.

Учените от центъра, който е част от Мелбърнския университет, изследвали ДНК на 551 възрастни австралийци, за да установят генетичните вариации, свързани с далекогледството. Не е известно каква е причината за заболяването, при което хората виждат ясно предмети на далечно разстояние, но им е трудно да четат. Проф. Баирд обаче смята, че причината е комбинация от генетични фактори и фактори, свързани със средата. Той обясни, че HGF е първият ген, свързан с далекогледството, и може да даде информация какъв проблем в развитието на окото причинява болестта, която се среща при все повече хора в света.