250 спомена отлетяха към Италия
250 спомена отлетяха към Италия / netinfo

Над 250 материала от цялата страна са събрани по проект „Европейски памети", който реализира Европейският информационен център във Велико Търново, съвместно с италианска партнираща организация. Той стартира през октомври 2008 г. и  ще приключи през септември тази година с международна среща в Италия.

Проектът има за цел да създаде дигитален архив на европейски памети. За целта на сайт, създаден от италиански експерти в Рим, можеше да се изпращат спомени на хора, преживели близкото минало и описали ги на различни носители - биографични и автобиографични разкази, фотоси, видео или аудио-записи.

Събирането има състезателен характер. Надпреварата е озаглавеа „Да разказваме Европа" и се организира от Италия за втора поредна година.

В Европейският информационен център са получени творби от цялата страна, включително и една пиеса. В средата на февруари събраните спомени ще бъдат селектирани от национално жури с председател доц. Мария Иванова от катедра „Нова и най-нова история" на Великотърновския университет и представители на Регионалния исторически музей и Европейския информационен център.

Най-добрите три български материала ще бъдат изпратени на европейския конкурс. Те ще бъдат оценявани в края на март на международна среща в Италия. От българска страна в журито ще участва Теодора Кънчева от великотърновския музей.