Два училищни проекта стартират в община Созопол
Два училищни проекта стартират в община Созопол / netinfo

Проект „Училището- желана територия на ученика”, който се реализира в ОУ”Св.св.Кирил и Методий” в гр.Созопол и проект” Училището-територия на ученика”, който се рализира в ОУ”Христо Ботев” в гр. Черноморец бяха представени пред обществеността в Созопол.  На презентацията присъстваха председателят на общинския съвет Красимира Германова и зам.кмета Катя Стоянова, която поздрави училищата, които първи  в общината ще реализират проект по европейска програма насочен към развитието на талантите и уменията на учениците.”Партньор по двата проекта е община Созопол, чийто основен приоритет продължава да бъде кандидатстването и реализирането на европейски проекти. Ние доказахме ,че можем да работим  по европейските програми като първият реализиран европейски проект за рехабилитацията на пътя с.Присад-с.Зидарово получи отличието на Мминистерството на регионалното развитие. Пожелавам на участниците в тези два нови европейски проекта успех в реализацията му и много радост и удовлетворение за участниците- децата от двете училища”- заяви по време на презентацията зам. кмета Катя Стоянова.

Проектите са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013г., финансирани от Европейския социален фонд с продължителност 9 месеца.Общата стойност на проекта, който се реализира в созополското училище е 47 199 лв., а децата, които са обхванати в извънкласните и извънучилищни дейности са 179. Те са разпределени в 12 извънкласни групи, като две са групите по английски език, група по художествена гимнастика, по приложни изкуства, изобразително изкуство и др.Чрез запалване на интереса на децата да се насочи тяхната енергия за личностно усъвършенстване и израстване- разказа за целите на проекта директорът на ОУ4Св.свКирил и Методий” Димитринка Щерионова, като допълни, че проектът има и възпитателна цел да се осмисли свободното време на учениците.

90 са учениците, които участват в петте клуба- по приложно изкуство, по футбол, модерен балет,по литература и модерен балет, които са формирани по проекта в ОУ”Христо Ботев” в гр. Черноморец. Интересът към тях е голям и показателно за това , е че от близо 110 ученика в училището, 90 са записани в клубовете по проекта- заяви по време на презентацията на проекта директорът Йорданка Станчева. Тя представи целите на проекта като заяви ,че с реализацията му ще се формира вътрешна мотивация за самоусъвършенстване и взаимопомощ, която да се отрази благоприятно  и върху намаляване агресивността на учениците, както и придобиване на опит, сръчност и умения за работа в екип. Общата стойност на проекта е 23 075 лв.

Този документ е създаден в рамките на Проект:BG051PO001-4.2.03-559”Училището -желана територия на ученика”  и в рамките на Проект BG051PO001-4.2.03-565  „Училището- територия на ученика”, които се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г, съфинансирана от Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от ОУ”Св.св. Кирил и Методий”  и ОУ”Христо Ботев” и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.