Времето през февруари
Времето през февруари / Дарик Шумен, Юлия Христова

Февруари  е последният типично зимен месец. Денят нараства от 9 ч. и 59 мин. до 11 ч. и 11 мин. Нараства и продължителността  на слънчевото греене достигайки 90-100 часа. Температурите на въздуха се повишават, като средномесечните за Североизточна България са около нула градуса, а за крайбрежието 1-3 градуса. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта. През този месец се наблюдават драстични отклонения от нормите, както при минималните, така и при максималните:най- ниската мминимална температура е била на 10.02.1929 г. - минус 24.3 градуса, а най-високата максимална температура е била 27.02.1995 г. - плюс 22.2 градуса. 

Обикновено  снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко. Средната месечна сума на валежите е между 35 и 42 mm, за югоизточните райони до 60 mm. 

Тази година средната месечна температура за февруари се очаква да бъде около  и над нормата, а сумата на валежите - над нормата. Най-ниските температури  месеца ще бъдат между минус 17 и  минус 12°, в отделни котловини  - до около минус 20°, които ще се достигнат главно през първото десетдневие. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 13 и 18° и се очакват през втората половина от месеца.

През  първите дни от месеца с умерени и силни ветрове от север ще нахлува студен въздух. Очакват се значителни снеговалежи и образуване на нова снежна покривка. Впоследствие през втората половина от първото десетдневие ще се установи мразовито време, отново с много ниски температури, но без съществени валежи.

В началото на второто десетдневие ще настъпи постепенно повишение на температурите. Ще се установи сравнително топло и влажно време, което ще се задържи и в началото на третото десетдневие.

Впоследствие  ще настъпи понижение на температурите  и през последните дни на месеца ще бъде относително по-студено.

На 18 февруари Слънцето влиза в знака Риби в 20 часа и 36 минути.