ГЕРБ и АТАКА проводници на генно модифицираните храни у нас?
ГЕРБ и АТАКА проводници на генно модифицираните храни у нас? / снимка: www.sxc.hu
ГЕРБ и "Атака" проводници на генно модифицираните храни у нас?
25516
ГЕРБ и "Атака" проводници на генно модифицираните храни у нас?
  • ГЕРБ и "Атака" проводници на генно модифицираните храни у нас?

ГЕРБ и АТАКА са парламентарните агенти на американската индустриална империя „Монсанто", която години наред успешно налага пазара на генно модифицираните организми (ГМО). Това заяви Илия Цонев от научната асоциация на пчеларите. В момента те работят за промяна на закона, който трябваше да забрани ГМО в България, уточни той. Според него законът трябва да не допуска вкалването и отглеждането на ГМО-растения у нас. Всъщност голямото лоби на "Монсанто" е в Европейския парламент, допълни Цонев.

Чуйте повече за Закона за ГМО от прикачения аудиофайл.

Една от предполагаемите причини за намаляването на пчелите в световен мащаб са ГМО, каза още ученът-пчелар. По думите му в САЩ популацията на медоносното насекомо е намаляла с 1/3. В България има сигнали за изчезване на пчелни семейства във Видинско и Ломско, които са близо до границата с Румъния, а в северната ни съседка засаждането на ГМО е разрешено, там се засажда такава соя, уточни Цонев.

За срам на научната ни общност, у нас има специалисти с лош морал, които подкрепят корпоративните интереси на „Монсанто", заяви магистърът по овощарство Валя Божкова. Как няма да я подкрепят, като самата „Монсанто" финансира разработките им, допълни Илия Цонев.

В момента американската компания набира персонал за България, каза още Божкова. Тя бе категорична, че гените не са гердан, от който да клъцнеш оттук-оттам, да си го пренаредиш и да си действа, както ти си искаш. Магистърът по екология Недка Инджова пък предупреди за потенциалната опасност от ГМО, като изрази мнението, че биологията не е математика, където 2 плюс 2 е равно винаги на 4; в биологията 2 плюс 2 може да е и 5, понякога дори 100.