Велико Търново

420 лв. е минималният праг за самоосигуряване

28 януари 2010 09:19

420 лв. е минималният праг за самоосигуряване

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до края на януари, напомнят от Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново. Видът на осигуряване - да придобият или да се откажат от правото да ползват болнични, може да се променя еднократно за всяка календарна година. Срокът за подаване на декларация  за тази промяна е 1 февруари.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да се осигуряват само за пенсия, могат да подадат еднократно декларация до 20 февруари с данните за месец януари. По този начин те могат да си спестят ежемесечното подаване на информация в НАП. Единственото им задължение е да внасят осигурителната си вноска до 10-то число на следващия месец.

От 1 януари вноската за пенсия падна с 2 на сто и вече е 16 % за родените преди 1 януари 1960 г. и 11 % за тези след 31 декември 1959 г. Новият минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица се вдига от 260 на 420 лв., а максималният остава 2 000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители става 240 лв. вместо досегашните 65 лв.

Размерът на здравната вноска на лицата, които не се осигуряват на друго основание, е 16.80 лв. вместо досегашните 10.40 лв. на месец.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

kostadin - 08.11.2010 г. 12:34:59

i az iskam da se samoosigorq na 420 lv tr da e az iskam za 6 meseca nazad

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още