Деца рисуват за Освобождението
Деца рисуват за Освобождението / Дарик Добрич

Три школи по изобразително изкуство към Общински младежки център Добрич ще подредят във фоайето на центъра изложба с рисунки на своите възпитаници. Тя е посветена на 132-та годишнина от Освобождението на Добрич от османско робство. Включени са произведения на деца от ателие "Стела и Дара" с ръководители Дарина Стаматова и Стела Славова, ателие "Палитра" на Галина Върбанова и детската школа с ръководител Олга Иванова.

Годишнината от освобождението на Добрич от османско робство се отбелязва на 27 януари. В сутрешните часове в храмовете "Света Троица" и "Свети Георги" ще бъде отслужена панихида. Поради ниските температури поклонението ще се състои в библиотека "Дора Габе". Тържеството ще започне в 11.00 часа. Добруджанци ще бъдат поздравени от Генералния консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов. След това ще бъдат поднесени цветя на паметника на генерал лейтенант А. Е. Цимерман.

Изложба под наслов "27 януари 1878-Освобождението на Добрич" е подредена в централното фоайе на библиотека "Дора Габе". От 27 януари до 26 февруари могат да се видят документи, свързани с Освобождението на Добрич. Експозицията включва различни карти от бойните действия на Долнодунавския отряд за освобождението на Добрич, карти на България след Санстефанския мирен договор, литература за освобождението на града, за добруджанците - опълченци, участници в Руско-турската освободителна война /1877-1878/, статии от по-стари периодични издания и други документи от фонда на библиотеката.