Възраждат Златен извор
Възраждат Златен извор / DarikNews

В Димитровград ще възраждат Националния фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор". Той вече е запазена марка на общината, вписана в патентното ведомство, съобщи Кера Тодорова- ръководител „Извънучилищни дейности" в Детския и младежки център.

Конкурсът, чието десето юбилейно издание предстои тази година, ще се проведе на 5 и 6 юни. Постоянните комисии на местния парламент сега разглеждат регламента и статута му, а от администрацията са подали документи до Министерство на образованието с искане към „Златен извор" да бъдат отпуснати 4 национални стипендии за победителите.

Този фестивал е уникален, тъй като е единственият в България с подобна насоченост, чиято цел е създаването на нови авторски песни за деца и юноши на фолклорна основа. Включен е в националния календар на извънучилищните дейности на образователното министерство, както и в календарите на Министерство на културата и на Националния дворец на децата, припомня Кера Тодорова.

Конкурсната надпревара включва детски вокални състави и, индивидуални изпълнители в три възрастови групи- до 9 г., до 14 г. и до 16-годишна възраст. Наградният фонд предвижда още приз за нова авторска песен на фолклорна основа и за съвременен аранжимент на българска народна песен.