Сибирски студ скова страната, минус 29 градуса в Главиница
Сибирски студ скова страната, минус 29 градуса в Главиница / снимка: DarikNews, Светлана Петрова
Минус 22 градуса са измерени в Алфатар
25394
Минус 22 градуса са измерени в Алфатар
Красимир Стоев, дежурeн синоптик от НИМХ
  • Минус 22 градуса са измерени в Алфатар
  • Красимир Стоев, дежурeн синоптик от НИМХ

До минус 29 градуса падна температурата тази нощ в град Главиница, Силистренско, съобщиха от метеорологичната станция в областния град. Към 8.00 ч. температурата се е повишила едва с 0,4 градуса. Минус 17,3 са отчели термометрите в Силистра. Очаква се във вторник на места в района да бъде достигнат минималния рекорд от минус 32 градуса, регистриран през януари 1942 г., прогнозират синоптиците от региона.  

Днес няма учебни занятия в цялата Силистренска област, затворени останаха и детските градини в повечето общини. В Силистра децата се събират в сборни групи. Засега най-голямото притеснение на кметовете е дали ще издържат на студа парните инсталации. Няма селища без ток, вода и телефонни връзки, информират от полицията.

Минус 24,8 градуса са измерени в Алфатар тази сутрин. Това съобщи за „Дарик кафе" кметът на града Радка Желева. Заради студа и непочистените пътища бяха затворени учебните заведения и детските градини.

Ето какво още каза за Дарик Радка Желева:

През целия вчерашен ден снегопочистващата техника работи, защото пътищата навсякъде бяха затворени. Снощи до полунощ отворихме пътищата с роторни машини до населените места. Вътрешните улици в населените места не навсякъде са почистени. През днешния ден трябва да бъде отворен пътят до помпената станция, която се намира извън Алфатар. Техниката в областта е недостатъчна. Ние разчитаме за снегопочистването и на външни фирми и се налага да търсим частни трактори. Благодарение на това, че се включват, ние се справяме с обстановката. Другият проблем е, че средствата, които имаме в този район, са крайно недостатъчни за зимно поддържане. Собствените ни приходи са крайно ограничени, особено такива малки общини ката Алфатар, с 1,3 млн. лева бюджет. Няма откъде да съберем пари, за да плащаме за допълнителни разходи. Надяваме се правителството да ни помогне финансово, за да можем да се разплатим.

Най-студеният ден за тази зима отбелязаха в Севлиево. Там в 7.20 ч. сутринта бяха измерени минус 24 градуса. В Габрово в 8.00 ч. бяха измерени минус 18 градуса - също рекорден студ за тази зима, информира Веселин Ботев от Общинския съвет за сигурност.

Измерената температура във Видин тази сутрин е минус 20,6 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. В Белоградчик температурата на въздуха е минус 14 градуса, в Грамада - минус 17 градуса.

Община Видин обяви следващите три дни за неучебни заради ниските температури в региона от -20 градуса. Заповедта е издадена от кмета на града Румен Видов. Децата ще се върнат в класните стаи на 29 януари - петък.

До минус 18 градуса падна температурата в Монтана тази сутрин, съобщиха от "Гражданска защита". В старопланинския проход Петрохан са измерени минус 17 градуса, в Лом и Берковица - минус 15 градуса. Въпреки ниските температури няма селища без ток, вода и телефонна връзка. Пътищата в региона са проходими, на места има заледени участъци, които са опесъчени, уточниха спасителите.

Рекордните минус 21,2 градуса са измерени през изминалата нощ във Велико Търново. Най-ниската температура досега е била отчетена през 1963 г. Тогава са измерени минус 17 градуса. От НИМХ-Плевен съобщават, че температурите през изминалата нощ и в други райони са паднали значително - в Плевен до -18,3 градуса, в Кнежа до -24,5, в Ловеч до -19,6, в Свищов до - 16,2, във Видин до -20,6 градуса.

Рано сутринта температурата в Разградско беше -17 градуса. С между 5 и 15 минути са намалени часовете във всичките 65 училища в Разградско, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Веселина Станчева. Това става по преценка на школските директори. Отоплителните системи в учебните сгради са работили и през почивните дни, но на места температурите в класните стаи са около допустимия минимум от 16 градуса. В по-голямата част от малките населени места, в които няма учебни заведения, учениците не са извозени до средищните училища. Шофьорите на училищните автобуси не успели да запалят рейсовете, нафтата била замръзнала.

Четири училища в област Шумен остават затворени. Това са учебните заведения в селата Хитрино, Трем, Мировци и Веселиново. Причина за това е невъзможността на учители и ученици да стигнат до училищата заради усложнената обстановка. Пътната обстановка в Шуменско остава усложнена. Временни забрани за движение на МПС са въведени по второкласните и третокласни пътища в община Нови пазар. Минус 18,4 градуса е измерената минимална температура в Шумен тази сутрин.

Минус 18 градуса са отчели термометрите във Варна тази сутрин. Заради ниските температури е неучебен ден в морската ни столица и още осем общини в областта.
Заради тежката зимна обстановка учебни занятия няма да има още в общините Аврен, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня и Суворово. В общините Долни чифлик, Дългопол и Аксаково, с изключение на село Игнатиево, не е обявена "дървена" ваканция. Детските градини и ясли във Варна няма да бъдат затваряни. 

Усложнена е обстановката в община Шабла. Роторни машини почистват пътя в посока Шабла - Дуранкулак. На ГКПП Дуранкулак има блокирани пет автомобила и два украински автобуса. Превозните средства се пренасочват към ГКПП Йовково, където е проходимо от тази нощ. По общинската пътна мрежа в Шабла могат да се движат само машини с висока проходимост.

Кризисният щаб създава организация за снабдяване на всички селища с хляб. Отрицателните температури оказват влияние върху техниката - машините аварират, а горивата замръзват, казват от кметството. Непроходими са и пътищата в Каварненско и в община Добричка. В дървена ваканция са учениците в общините Добричка, Тервел, Крушари и Балчик. В Добрич училищата са отворени, но в някои от тях занятията са с намалени часове.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщава МВР. Затруднено е движението, а на места са затворени пътища поради снегонавявания в областите Варна, Добрич и Бургас. Пътните настилки в равнинните участъци са преобладаващо сухи, а по планинските и усойни места - заснежени и заледени. Пътищата се обработват се и се опесъчават. Автомагистрали "Тракия"и "Хемус" са проходими при зимни условия.

Опасност от падащи камъни има в прохода Троян - Кърнаре, област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, в района на Мечи дол и района на Козница, Белица - Загражден. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

Остава забраната за товарни МПС с маса и товар над 10 т през прохода "Шипка". Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета и през проходите Петрохан, Пампорово, Тополово - Черепово, Ичера - Сливен, Сливен - Стара река. Всички МПС да бъдат с вериги, а товарните да са без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Пещера - Батак - Доспат, по отворените участъци в област Добрич. Отпада ограничението всички автомобили да се движат с вериги на гумите, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през Ришкия проход, съобщава пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Всички товарни автомобили да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета по пътя Котел - Омуртаг, Старо Оряхово - Бургас, Кърджали - Ардино. Всички товарни автомобили да се движат с вериги по пътя Обзор - Слънчев бряг, предупреждават от КАТ.