НАП събира глобите на КАТ
НАП събира глобите на КАТ / netinfo

В офиса на НАП на ул. „Църковна независимост”-16, освен данъци и осигуровки, вече ще се плащат и неплатените доброволно частни държавни вземания. В най-масовата си част това са неплатените в срок глоби от КАТ, санкциите на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и други. 

Глобите по фишове и наказателни постановления, налагани от различни държавни органи, трябва да се плащат доброволно в едноседмичен срок от връчването им по сметките на съответното министерство и ведомство. Ако длъжниците не спазят срока, данните им постъпват в приходната агенция, където сумите вече ще бъдат събирани по принудителен ред - чрез запор на заплати, банкови сметки и дори разпродажба на имущество.

При издаването на Удостоверението за наличие или липса на задължения, НАП ще следи и за неплатените глоби, наложени от други държавни институции, а приходните инспектори ще издават документа без задължения, след като дължимите суми бъдат платени.  Удостоверението е необходимо, за да могат провинилите се шофьори да получат документите си от КАТ, при отпускане на банков кредит за граждани и фирми, за участие в обществени поръчки, за издаването на разрешително за оръжие и в много други случаи.