Тежка е пътната обстановка в Североизточна България
Тежка е пътната обстановка в Североизточна България / снимка: DarikNews, Радка Минчева, Валентин Грънчаров
Каварна - Цонко Цонев
25381
Каварна - Цонко Цонев
  • Каварна - Цонко Цонев

Бедственото положение заради тежката зимна обстановка остава в пет варненски общини. Това са Аксаково, Вълчи дол, Суворово, Бяла и Ветрино.

Магистрала „Хемус" и пътят Варна - Бургас вече са отворени за движение, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Аутобанът е разчистен от снега и закъсалите коли и вече може да се пътува в двете посоки. Товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета, пътуващи за Бургас, задължително трябва да са с вериги. Ограничение има за движещите се по пътя Варна - Добрич. Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.  

Затворени остават отсечките Варна - Кичево, Баир баши - Кичево, Калиманци - Ветрино, Ветрино - Стефан Караджа, Добротич - Михалич, Провадия - Неново, Бенковски - Венелин, Вълчи дол - Генерал Киселово; Аврен - Синдел. 

Всички общински училища в Балчик остават затворени заради тежката зимна обстановка, съобщиха от кметската управа. Неучебни ще бъдат дните от 25 до 27 януари включително заради много ниските температури. Учебните занятия бяха преустановени на 19 януари след обилния снеговалеж, който затвори много пътища.

Футболистите на ПФК „Левски" все още са блокирани в Каварна заради лошите метеорологични условия. В града се прави всичко възможно, за да бъдат почистени пътищата. Тежка техника е пусната по международния път Е-87, от Дуранкулак към Варна. За Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че ситуацията продължава да е тежка. „Помагаме на областното пътно управление да се отвори международният път в участъка Каварна - Балчик, тъй като този маршрут е жизненоважен. Вятърът е по-слаб, не вали и затова използваме максимално цялата техника, за да може да отворим този невралгичен участък. С РПУ-Каварна сме блокирали всичките изходи от града, за да може машините да чистят и да осигурим в рамките на няколко часа предвижване до Балчик", добави още Цонко Цонев.

Пътищата в Силистренско са проходими при тежки зимни условия, съобщават от полицията в Силистра. Затворен остава участъкът с. Богорово - с. Кайнарджа, по пътя Силистра - Добрич. Обходният маршрут е през с. Войново. Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки. Температурата е около минус 14 градуса.

Снощи около 18.30 ч. верижна машина на „Гражданска защита" е докарала до Силистра мъж, който от няколко дни е бил блокиран от зимата в хижа в резервата „Каракуз". Изтеглен е и автомобил с трима души, закъсал на 5 км от град Алфатар.

Всички пътища в Добричка област са затворени, с изключение на Добрич - Варна, Добрич - Балчик и Добрич - Карапелит - Силистра. Движението и по тези направления обаче се извършва при тежки зимни условия. Автомобилите трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. От Пътно управление призовават да не се предприемат пътувания. 

По данни на Областния съвет за сигурност в региона няма населени места без ток, без вода е село Конаре в община Генерал Тошево. Минус 15 градуса са измерени тази сутрин в Добрич. Снежната покривка достига 41 сантиметра.

За последното денонощие е оказана помощ на над 20 закъсали автомобила в региона, съобщиха от „Гражданска защита". Два автобуса, тръгнали за Румъния през Дуранкулак, са закъсали до Балчик и оттам са били пренасочени през Добрич и Генерал Тошево до граничен пункт Кардам. Родилка от село Пчелино и болен от село Одърци са транспортирани успешно до болницата в Добрич. Друг болен от Зърнево е откаран в болницата в Тервел. 

Труп на клошар е открит тази сутрин на ул. „Андрей и Веселин Стоянови" в Шумен. Вероятно мъжът е починал от премръзване. Рано тази сутрин термометрите в Шумен показваха минус 13 градуса.

Временни забрани за движение на МПС са въведени по пътя Нови пазар - Тръница, както и всички третокласни пътища в северната част на област Шумен, съобщават за Дарик от Областна дирекция на МВР - Шумен. От полицията препоръчват да не се предприемат пътувания по всички общински пътища в северната част на област, както и по главния път Силистра-Шумен. През изминалото денонощие екипите на „Гражданска защита" са реагирали на три сигнала за закъсали автомобили. 

Закъсалият в разградското село Бели Лом автобус остава в пряспа, докато не се стопи ледът на пътя. След като вчера цял ден два трактора и бронетранспортьор не успяха да измъкнат рейса от снега, собственикът на превозваческата фирма разпоредил прекратяване на акцията, като е поел ангажимент в следващите дни да осигури пясък и луга и ако не успее със свои средства да изтегли автобуса, тогава ще потърси съдействие от Областно управление „Гражданска защита"-Разград. Вероятно спасителната операция ще продължи като се отпусне времето и се разтопи ледът на пътя - каза кметицата на селото Мейнур Али. Рейсът не пречи на движението, той закъса на завой и е надвесен над дълбоко дере в центъра на селото. Местният полицай поел ангажимент да го наглежда в случай, че крадци опитат да му посегнат. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като биха рискували да паднат заедно него в дерето, коментира кметицата.

Четири села в община Стралджа са без електричество - Палаузово, Недялско, Джинот и Воденичане, екипи на ЕВН възстановяват мрежата, съобщиха от дирекция "Гражданска защита". Пътищата от републиканската пътна мрежа в Ямболска област са проходими при зимни условия. Фирмите по поддръжка почистват отделни участъци от наветия сняг и ги опесъчават. Поради силния вятър и снегонавяванията остава затворен за движение четвъртокласният път Калчево-Победа-Челник-Тамарино-Саранско, информираха от Областно пътно управление.

Най-ниската измерена температура през нощта е в Драгоман - минус 17 градуса, съобщи дежурният синоптик в НИМХ на БАН Любка Кумчева, цитирана от БТА. В Добрич и на нос Калиакра са измерени минус 16 градуса, минус 15 е било в Разград, а в Русе, Силистра и в Шабла - минус 14 градуса. Студеният северен вятър е достигал до 50 километра в час на нос Калиакра, в района на Шабла и на нос Емине. Подобни пулсации е имало в първата част на нощта и във Варна, но до сутринта вятърът там е отслабнал.

Измерените през нощта температура са все още далеч от абсолютните минимуми за днешния ден. На 24 януари 1942 година в Казанлък и Чирпан са измерени минус 33 градуса, а в Кнежа - минус 35 градуса. Най-студено на днешния ден е било в София през 1941 година - минус 28 градуса.

Метеорологичната обстановка в Североизточна България постепенно се нормализира, това съобщи за Дарик дежурният в „Гражданска защита" Страхил Стратиев. „Вятърът утихва в Източна България, така че остава разчистване на пътищата от областните пътни управления и фирмите за снегопочистване". Стратиев каза още, че екипи на „Гражданска защита" са оказали помощ на 120 превозни средства в областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра.