Художниците на ловешкия артклуб „Гея”  с 63 международни награди
Художниците на ловешкия артклуб „Гея” с 63 международни награди / netinfo

Годишна изложба откриха в петък малките художници от артклуб „Гея" в камерната зала на читалище „Наука" в Ловеч. Подредени са 54 рисунки на деца от школата, която работи към Общинския детски комплекс. Творбите са рисувани от 1 октомври до началото на тази година и с тях възпитаниците на клуба ще участват в различни конкурси.

При откриването на изложбата по традиция бяха връчени наградите от различни национални и международни конкурси от миналата година. Децата са участвали в 8 национални конкурса и са спечелили 33 награди. Участвали са и в международни конкурси, от където също имат престижни отличия. Имат награди от Македония - Битоля, Берлин, от няколко конкурса в Полша - в градовете Чеинстохова, Легница, Тихи, Торуни, както и от конкурс в Чехия - Лидице.

Деца от клуба имат награди и от конкурс в Япония - Канагава и Йе-но-хикари, от Египет - Кайро. Последните отличия са 11 сребърни медала от конкурс за детски рисунки в Индия - Шанкар. Все още медалите не са пристигнали в Ловеч, обясни ръководителката на школата Кремена Попова. Без да се смятат тези медали общо отличията от международни конкурси са 52.

Наградите на артшкола „Гея" не са изненада за никого в Ловеч, защото всяка година децата печелят на конкурси много отличия със своите творби. Над 60 са възпитаниците на школата. Те са на възраст от 6 до 16 години и са от всички ловешки училища. Клубът има вече 15-годишна традиция в усвояването на различните техники и материали - акварел, темпера, пастел и графика.