Броят на жертвите на земетресението в Хаити надхвърли 110 000 души
Броят на жертвите на земетресението в Хаити надхвърли 110 000 души / снимкa: Reuters

Броят на загиналите при опустошителното земетресение на 12 януари в Хаити достигна 111 499 души, а ранените са над 193 000, предаде Франс прес, позовавайки се на данните, обявени вчера от хаитянското министерство на вътрешните работи.

Повече от 11 000 жилища са били разрушени, а 32 000 - повредени, посочва министерството. В предишните сведения, огласени от властите, се съобщаваше за 75 000 жертви. Според ООН засегнати от бедствието са три милиона души.

Междувременно бяха открити още трима двама оцелели - 10 дни след земетресението. Шейсет и девет годишна жена бе извадена изпод руините в столицата, но лекарят, който се грижи за нея, казал, че състоянието й е много тежко и тя може да не оживее, посочва Асошиейтед прес. АФП съобщи, че 84-годишна хаитянка също е била извадена жива от останките на къщата си и сега се намира на кораб болница, където се борят за живота й. Двадесет и две годишен мъж е бил изваден от израелски спасителен екип изпод разрушена сграда близо до президентския дворец. Той е откаран в стабилно състояние в полева болница на израелските сили.

Жители на Порт-о-Пренс започнаха да горят трупове на загиналите насред улицата, обяснявайки, че решили да ги изгорят, тъй като никой не дошъл да ги прибере. Близо 610 000 души са настанени в около 500 лагера, съобщи хаитянското правителство. Войници от мисията на ООН в Хаити са раздали 22 000 литра вода и 10 тона храни.

Президентът на САЩ Барак Обама обнародва закон, който има за цел да насърчи хуманитарната кампания в Хаити чрез данъчни облекчения за дарителите, обяви Белият дом. Обама е подписал текста, изпратен му от Конгреса и одобрен единодушно от демократи и републиканци. Законът се отнася за дарения, направени до 1 март, включително чрез есемес, и влиза в сила незабавно. САЩ и ООН сключиха ново споразумение, което официално отрежда на американските военни второстепенна роля в международната кампания за подпомагане и възстановяване на Хаити, но запазва под тяхно разпореждане летищата, пристанищата и пътищата в страната, посочва Асошиейтед прес. Подписаното вчера споразумение оформя официално работните отношения и гарантира трайно сътрудничество, посочи посланичката на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Американските войски остават под собствено командване, но американските власти ще сформират сили със специално предназначение в помощ на международната хуманитарна кампания.

Основна грижа да реда и законността има хаитянската полиция, подпомагана от мироопазващата мисия на ООН от 12 650 души.

Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава своите 192 страни членки да съдействат за спешното подпомагане и възстановяване на Хаити. Канадският външен министър Лорънс Канон е разговарял вчера по телефона с американския държавен секретар Хилари Клинтън във връзка с подготвяната за 25 януари в Монреал международна среща за Хаити.

Кораб на мексиканските ВМС отплава за Хаити с 1720 тона помощи. Товарът включва 780 тона хранителни продукти, 241 тона вода, 324 тона медикаменти и медицински консумативи и 374 тона строителни материали, уточни мексиканският президент Фелипе Калдерон. На кораба има също около сто лекари и спасители, както и хеликоптер, който може да превозва до четири тона товари. В Мексико са събрани близо 5000 тона спешна помощ за Хаити. Там вече пристигна кораб болница със 170 тона помощи, 55 лекари и представители на гражданска защита. Мексико представи също 8 милиона долара за възстановителни работи, пише БТА.

Стотиците журналисти, намиращи се в Порт-о-Пренс, за да отразяват събитията, бяха помолени да напуснат пистата и пътническия терминал, където бяха разположени студията им, съобщи хаитянското правителство.

Медиите няма да имат неограничен достъп и бяха помолени да освободят тези зони, за да се възстанови обичайния порядък, посочи в изявление транспортното министерство.