Гръцките фермери отвориха границата след среща с Бойко Борисов
Гръцките фермери отвориха границата след среща с Бойко Борисов / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Гръцките фермери обещаха на Борисов да отворят границата
25350
Гръцките фермери обещаха на Борисов да отворят границата
  • Гръцките фермери обещаха на Борисов да отворят границата

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите гръцки фермери на пункт Промахон. Импровизираната среща стана в присъствието на земеделския ни министър Мирослав Найденов и заместник-областния управител в Благоевград Георги Баханов.

Веднага след визитата на Бойко Борисов стана ясно, че фермерите на Промахон са дали положителен знак, че ще отблокират българо-гръцката граница. "Срок за това обаче не беше даден. Земеделците от Гърция посрещнаха със задоволство нашия министър-председател и разговаряха лично с него близо 15 минути", каза зам.-областният управител Георги Баханов.

"Земеделският министър Мирослав Найденов имаше официална среща с ресорния гръцки министър. Преди това Бойко Борисов е разговарял с гръцкия премиер Папандреу", каза Георги Баханов.

„Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов се срещнаха с гръцките земеделски производители. Г-н Борисов ги помоли в името на държавата да вдигнат блокадата, тъй като България понася много загуби в момента и да не се настройват двата приятелски народа един срещу друг. Първоначално те казаха, че ще разговарят между тях и ще го уведомят за решението си, но в последното изречение, ако е било правилно преведено от преводача, казаха че в знак на приятелство вдигат блокадата. Дали ще е временно и ще пропуснат само тези коли или постоянно - времето ще покаже", каза Баханов.

В момента на ГКПП Кулата опашката от чакащи да преминат тежкотоварни автомобили е близо 8 километра и достига до петричкото село Марикостиново, каза Баханов. Минути след отпътуването на Бойко Борисов е започнало пропускане на колите от българската страна на границата.

В 17 часа ще бъде вдигната блокадата на ГКПП - Ексохи. ГКПП - Илинден ще е  отворен без ограничение за всички автомобили до 20 часа. От 20 часа тази вечер до 6 часа утре ще бъдат пропускани само леки коли, след 6 часа ще преминават отново всички автомобили.

Още от зам.-областния управител в Благоевград Георги Баханов чуйте в прикачения звуков файл