Минус 22° в Силистренско, затворени пътища в Каварна и Шабла
Минус 22° в Силистренско, затворени пътища в Каварна и Шабла / Sofia Photo Agency

Минус 22 градуса студ е измерен в силистренския град Главиница. Затворени за движение пътища има в общините Каварна и Шабла, добричко село остана без ток. Днес няма учебни занятия в 10 училища в Дуловската община.

Температура от минус 22 градуса е измерена тази сутрин в 8.00 часа в град Главиница, показва справка от силистренската метеорологична служба. Минус 21 градуса са измерени и в град Алфатар. В Силистра тази сутрин температурата е била минус 12,4 градуса. Най-студено през януари в Силистренско е било през 1942 година - минус 32 градуса. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия. Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки. През изминалото денонощие е оказана помощ на два автомобила, попаднали в преспи. Няма пострадали хора.

Днес няма учебни занятия в 10 училища в Дуловската община на Силистренска област, показва справка от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. В останалите шест общини учените заведения работят нормално, информира БТА.

Все още затворени за движение са пътищата Шабла - Камен бряг - Българево - Каварна, Белгун - Сърнино, Дуранкулак - Захари Стояново - Бежаново, Росица - Лозница, съобщават от областното пътно управление в Добрич. Почистването на републиканската пътна мрежа продължава без прекъсване, допълват от управлението. Отворени за движение са вече всички републикански пътища в общините Крушари и Добричка. Отворени са още отсечките Каварна - Генерал Тошево, Добрич - Методиево - Сърнино - Спасово.

Пътищата в Добричка област са проходими при тежки зимни условия, като автомобилите трябва да се движат с вериги, а товарните коли без ремаркета и полуремаркета, съобщават от Областния съвет по сигурност. Седем машини продължават да разширяват пътните настилки и да ги разчистват от навяванията от сняг. Температурата в региона е 17.5 градуса под нулата, снежната покривка 40 сантиметра, времето е тихо и ясно, но прогнозата е за влошаване, информира дежурният в Областния съвет по сигурност. Все още са затворени за движение няколко пътни отсечки - Шабла - Камен бряг - Българево - Каварна, от село Белгун през Дуранкулак до Бежаново, както и Росица - Лозница. От ведомството допълват, че се хвърля пясък в пътни участъци в областта с големи наклони. От вчера е отворена за движение отсечката от Каварна през Шабла до ГКПП-Дуранкулак - част от главния път I-9. Едно селище в областта - Абрит в община Крушари, е без електрически ток поради невъзможност екип на "Е.ОН - България" да достигне до мястото на аварията. Няма проблеми с водоснабдяването в региона, според информация на Областния съвет по сигурност.

Пътищата във Видинска област са проходими при зимни условия, на места има заледени участъци. Няма населени места с прекъснато електрозахранване, без водоснабдяване и без телефонни връзки, съобщават от Областната дирекция на полицията. Най-студено във Видинска област тази сутрин е в Белоградчик, където е измерена температура на въздуха минус 10 градуса. Във Видин температурата е минус 8 градуса, а в Грамада - минус 9,8 градуса. Снежната покривка във Видин е 13 сантиметра, Белоградчик - 19 и в Грамада - 15 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Отменено е ограничението товарните автомобили да се движат задължително с вериги на гумите на територията на област Разград, което бе въведено в понеделник съобщиха от Областната дирекция на МВР. Пътищата в региона са проходими. Машини на Областното пътно управление почистват заснежените настилки и ги опесъчават. Затворени пътни участъци, както и населена места без електроснабдяване няма. Навсякъде телефонните връзки, водоснабдяването и електрозахранването са нормални. През последното денонощие служителите на "Гражданска защита" са реагирали на три сигнала за заседнали автомобили. Пострадали и щети няма, допълват от полицията.

Властите напомнят на водачите на моторни превозни средства да шофират със скорост, съобразена с пътните условия, поради появилите се заледени участъци на места.