Затварят моста при Сопово
Затварят моста при Сопово / netinfo

Движението по железният мост при Сопово се преустановява от днес, съобщават от Областно пътно управление - Монтана. Причината е създадена реална опасност от авария на пътното съоръжение. Забраната важи за всички видове моторни превозни средства. Мостът се намира на пътя между Враца и Вършец и преминава над река Ботуня.

Въведена е нова организация на движението в този участък, като обходният маршрут е през с. Сумер. Срокът на действие на заповедта е от 21.01.2010 г. до отстраняване на констатираните проблеми и възстановяване на носимоспособността на съоръжението.

Железният мост е построен през XIX век и има интересна история. Той е наречен през 19 век Чудото на Северозападна България.
На това място е имало дървен мост, който често е бил отнасян от буйните води на реката Ботуня, по която тогава работели 16 тепавици и още толкова воденици.

При първото посещение на княз Фердинанд във Вършец през 1891 година каляската му засяда по средата на реката, защото мостът за пореден път бил отнесен. Тогавашният кмет Симо Господинов създава организация и с биволски впрягове изтеглят каляската от реката. Фердинанд изпраща благодарствено писмо до кмета и го награждава с орден. Ангажира инженери от италианска фирма за построяването на Железния мост.


Сто години след построяване на съоръжението, по  време на мандата на кмета Георги Бояджиев (1992-1995г.) в Община Вършец се получава писмо от италианската фирма, построила моста с предупреждение, че 100-годишната гаранция за неговата здравина изтича и той трябва да се ремонтира и подсили.