Проект насърчава отговорното родителство
Проект насърчава отговорното родителство / netinfo

Сдружение "SOS Детски селища България", в партньорство с община Велико Търново, ще реализират съвместен проект „Инициатива за отговорно родителство". Неговото изпълнение ще бъде финансирано с 40 778 евро безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Фондацията за реформа на местното самоуправление.

Проектът е насочен към деца и семейства в риск, с цел превенция на изоставянето на деца чрез мобилизиране ресурсите на общността и  комплексна социална подкрепа на родители на деца в риск и тяхното трениране в модели за отговорно родителство.

Проектът подкрепя и насърчава родителите за осигуряване на  грижовна семейна среда и преодоляване рисковете за  изоставяне, отпадане от училище, асоциално и агресивно поведение. Предвиждат се обучителни курсове за повишаване на капацитета на професионалистите, работещи с деца и семейства в риск, за ранна превенция и формиране на умения в отговорно родителство.

На информационна среща в ритуалната зала на общината днес представители на всички институции, работещи с деца във Велико Търново, ще бъдат запознати с целите и задачите на проекта. Предвидени са и три организационни срещи за обсъждане на  добри практики за подкрепа на деца и семейства в риск и търсене на работещи механизми за практическо взаимодействие между различните институции в общината в работата им с деца и семейства в риск.

Дейностите по проектът ще продължат до края на годината.