Ново модерно общежитие отваря врати за студентите на АУБ
Ново модерно общежитие отваря врати за студентите на АУБ / снимка: АУБ

Модерно трето общежитие на Американския университет в България ще бъде открито утре в университетския комплекс „Скаптопара” в Благоевград, съобщават от висшето учебно заведение. Общежитието е изградено в съответствие с най-съвременните изисквания и предоставя на студентите среда, която да стимулира академичното им развитие. Това е четвъртата сграда в комплекса, където вече функционират две общежития, академична сграда и библиотека „Паница”, която е най-голямата англоезична библиотека на Балканите. Американския университет в България е дом на общност от студенти от различни националности, култура и религия, притежаващи изключителен потенциал, които живеят и учат заедно в динамична и взискателна академична среда. Съжителството в общежития е една от характеристиките на образованието в американски стил ‘liberal arts” и допълва академичната подготовка чрез обмен на идеи и различни мирогледи между студентите, които идват от над 35 държави.


Сградата се състои от 6 етажа и подземен етаж, има 60 двойни стаи с общо 120 легла, апартамент, пералня, сушилня, кухня и компютърна лаборатория. Всяка стая в сградата е свързана към централна система за климатизация, която целогодишно осигурява параметрите на микроклимата – отопление, охлаждане и вентилация. Сградата притежава централно компютърно управление на климатичната инсталация и съгласувана работа с пожаро-известителните инсталации. Има и сензори, които следят количеството въглероден диоксид в помещенията и подават само точно необходимото количество пресен въздух. Друга интересна приложена енергийно ефективна система е слънцезащитата на оптичен принцип, която е вградена в определени стъклопакети – отразяват обратно директната слънчева светлина, а също така пропуска дифузна дневна светлина към тавана на помещенията и така тя прониква директно в сградата. Всички помещения отговарят на българските и американските стандарти за достъпна среда за хора с физически увреждания.

 С първа копка в комплекса „Скаптопара” на 4 октомври 2008г. година бе дадено началото на изграждането на общежитието. Сградата е построена за 11 месеца, като комплексът ще се състои от три жилищни крила – А, В и С, свързани с общо комуникационно ядро, съдържащо главно стълбище, три асансьора, етажни фоайета и входен вестибюл. Към момента е завършен Блок А, като след изграждането и на следващите 2 блока, капацитетът на сградата ще