Дават ваучери за обучение на наети на трудов договор
Дават ваучери за обучение на наети на трудов договор / netinfo

Започна приемът на заявления за включване в националната програма за придобиване на професионална квалификация "Аз мога", съобщи директорът на Бюрото по труда във Велико Търново Сатя Иванова. В програмата могат да се включат всички желаещи, наети на трудов договор, без значение от сферата им на дейност, както и самоосигуряващи се лица. Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и има за цел да повиши професионалната квалификация на заетите лица или да подобри техните ключови умения.

Заявленията се подават в бюрата по труда. Те се разглеждат кампанийно и след одобрение, желаещите получават т.нар. ваучер за обучение. Курсовете се извършват от организация, избрана от кандидата. Списъкът на одобрените учебни организации се намира на сайта на Агенцията по заетостта, каза още Сатя Иванова.

Квалификационните курсове са в I, II и III степен и включват между 660 и 960 учебни часа. Стойността на ваучерите е от 600 до 1800 лв.

Повишаването на ключовите компетентности е в седем области - общуване на роден език, общуване на чужди езици, математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите, дигитална компетентност, умение за учене, обществена и гражданска компетентност, инициативност и предприемачество. Обучителните курсове са между 16 и 300 учебни часа. Цената на ваучерите за тях е от 70 до 700 лв.

На всеки един ваучер ще бъде изписано каква ключова компетенция или квалификационен курс е избрал кандидатът.