Министерство на културата няма да жертва Борис Панкин
Министерство на културата няма да жертва Борис Панкин / снимка: Sofia Photo Agency

Министерство на културата няма да отмени проведения конкурс за директор на Музикалния театър "Стефан Македонски", въпреки продължаващия протест на колектива му срещу Борис Панкин. Скандалът започна още на 8 януари и премина през истински бунт от страна на трупата, която недопусна новия си шеф в сградата на Музикалния. В разпратена позиция от ръководеното от Вежди Рашидов ведомство се казва, че конкурсът е проведен съгласно всички необходими изисквания и отмяната му би означавала грубо погазване на закона.

От Министерство на културата са на мнение, че протестните действия на част от трупата на Музикалния театър са продиктувани най-вече от нежеланието им за реформа в театъра. В него работят 277 души, които получават от министерството над 2 милиона лева, за да играят само 105 представления годишно, се напомня в писмото от ведомството. Отбелязва се още, че приходите на Оперетата са едва 425 914 лева и се прави сравнение с Националната опера, в която се играят 155 представления годишно, донесли приходи в размер на 1 754 217 лева.

В Музикалния театър продължават да са на мнение, че Борис Панкин не притежава необходимата музикална култура и вкус, за да бъде директор на институцията. Продължават да оспорват и начина, по който е проведен конкурса за директор на трупата. В разпратено до медиите писмо питат дали на министър Вежди Рашидов ще му стигне смелост и воля, за да спре злонамерения сценарий, обвит в "правилна" правна продецура?

За вторник в Министерство на културата е планирана среща между спорещите страни. Тя е по инициатива на Рашидов и е с цел намиране на изход от ситуацията. Дали представители на Музикалния театър ще присъстват на нея или ще я бойкотират все още не е ясно.