Дарение за читалище Зора по повод 150-та му годишнина
Дарение за читалище Зора по повод 150-та му годишнина / netinfo

Дарение по повод 150-тата годишнина от основаването на читалище „Зора" - Сливен направи секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев, съобщиха от читалището за Дарик.

От името на Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий, той е дарил 20 книги на религиозна тематика. Сред тях са и произведенията на сливенския владика „За ангелите, демоните и митарствата според свети отци на църквата", "Бисери от духовната съкровищница на светите отци", "Духовни напътствия за покаяние и изповед" и "Страстите и борбата с тях".

Дарение е направил и областният управител на Сливен Марин Кавръков - за фонда на библиотека „Зора" той е предоставил справочникът „Това е България". Това е единственото по рода си двуезично издание за областите и общините в България, съдържащо над 290 статии, богат илюстративен материал и картова информация, както и електронен вариант на CD. Структурата му следва областното деление на страната. Общините в отделните области са подредени по азбучен ред. Очертани са както основните характеристики, така и уникалността, разнообразието и специфичните насоки за развитие на отделните административните единици.

Областният управител Марин Кавръков, заместник-кметът на община Сливен Радост Костова, председателят на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания Иван Петров и секретарят на Митрополията Вълкан Янев са посетили читалище „Зора" по повод започналата подготовка за честването на 150 години от основаването му.

Председателят на културната институция Минко Стефанов е запознал гостите с предвидените прояви през цялата юбилейна 2010 година. Гостите са поели ангажимент да участват в организационния комитет по честването.

 В началото на месец февруари ще се състои неговото първо официално заседание и ще бъде представена окончателната програма.