Откриват туристическия граничен пункт Златоград-Термес
Откриват туристическия граничен пункт Златоград-Термес / Dariknews.bg

Новият граничен пункт Златоград-Термес ще бъде официално открит от премиерите на България Бойко Борисов и Гърция Георгиос Папандреу малко след 12 часа. Церемонията ще се проведе на граничната бразда на връх "Свети Костадин" край Златоград. Тържествен молебен ще отслужат митрополитите на Пловдив и Ксанти - Николай и Пантелеймон.

След официалната част двамата министър-председатели  ще се оттеглят на работна среща, а по-късно и на обяд с Областния управител на Смолян Стефан Стайков.

Спогодбата за отварянето на граничния пункт при Златоград бе подписана в понеделник в Атина от заместник-министрите на външните работи на България Марин Райков и на Гърция Димитрис Друцас. От него до Кавала разстоянието е малко повече от 100 км.

Междувременно от Министерството на транспорта съобщиха, че са поискали официално от Министерство на външните работи по дипломатически път да се осигури от гръцката страна коридор за български автомобили. Искането е по повод информация, че гръцки земеделски стопани възнамеряват днес да започнат протести и да блокират изцяло 3-те гранични контролно-пропускателни пункта по общата ни граница.