Отново въстанаха срещу присвояването на Охридската архиепископия от Македония
Отново въстанаха срещу присвояването на Охридската архиепископия от Македония / снимка: bg.wikipedia.org
Отново въстанаха срещу присвояването на Охридската архиепископия от Македония
25088
Отново въстанаха срещу присвояването на Охридската архиепископия от Македония
  • Отново въстанаха срещу присвояването на Охридската архиепископия от Македония

Българската православна цъква най-накрая да излезе със становище относно присвояването на името на Охридската архиепископия от неканоничната Македонска православна църква. За това настояват неправителствени организации. От Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО) съобщиха, че още през октомври миналата година са изпратили декларация до българския патриарх Максим по този въпрос, но все още не са получили отговор.

Историкът доц. Пламен Павлов отново изтъкна, че Охридската архиепископия е българска. „Днес някой да твърди, че тази църква е македонска или някаква друга, просто е кражба на история и е в разрез с историческата истина. Държавата Македония, която ние първи признахме, може да претендира да има собствена църква, но тя не бива да краде история. Ако трябва да се нарича Охридска, тя трябва да се нарича и Българска", обясни той.

„Аз призовавам не само българската държава, но и българската историческа наука да заемат по-категорична позиция. И Българската църква деликатно вежливо да каже „Моля ви се, не крадете историята. Просто е грехота"", обясни още Павлов.

На 12 ноември миналата година на църковен събор в Скопие беше добавено името "Охридска архиепископия" към официалното название на Македонската православна църква. Според някои наблюдатели промяната на името се обяснява като откриване на пътя за решаване на проблемите със съседните църкви, преди всичко със Сръбската православна църква и останалите, които не признават автокефалността на Македонската църква.