ЕНП: Ще защитаваме достойнството на Желева
ЕНП: Ще защитаваме достойнството на Желева / снимкa: Reuters

Истински балкански партийни страсти се разгоряха в Европарламента по повод изслушването на Румяна Желева и различните позиции дали тя да бъде подкрепена за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Европейската народна партия обмисляла да бламира словашкия кандидат за комисар Марош Шефчович заради атаката на социалистите и зелените срещу Желева. Това обявил след среща на групата на ЕНП заместник-председателят й Йожеф Сайер. Той нарекъл изслушването на българския кандидат "лов на вещици". Ето какво каза Сайер:

"От името на ЕНП ще кажа ясно, че Желева не беше подложена на честно изслушване.  Това не са стандартите на този парламент, това е лов на вещици. От името на ЕНП искам ясно да кажа, че ще я защитаваме, не лично нея, а личното й достойнство, да я защитим срещу неоснователните обвинения. Това не са стандартите на ЕП - обвинения за дребни дела. И въпреки това смятаме, че всички съмнения, повдигнати вчера - за дребни финансови нередности, трябва да бъдат проверени от българските власти, от председателя на ЕК и от нея самата. 

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева получи незадоволителна оценка от Комисията на координаторите, която трябва да предложи на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу дали Желева да бъде одобрена на поста.

„На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно", пише в официалните заключения на координаторите. Българският кандидат показал липса на яснота, както и неспособност да отговори подробно на въпросите и изглеждал неподготвен.

В оценката е записано още, че Желева нямала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и че „изглежда, не знае географски къде се намират някои конфликтни зони". „Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях", констатират евродепутатите.

Цялото изслушване на Румяна Желева гледайте ТУК.