Ветрове със скорост 200 км/ч дебнат великотърновски алпинисти по склоновете на Аконкагуа
Ветрове със скорост 200 км/ч дебнат великотърновски алпинисти по склоновете на Аконкагуа / netinfo
Ветрове със скорост 200 км. в час дебнат великотърновски алпинисти по склоновете на Аконкагуа
25032
Ветрове със скорост 200 км. в час дебнат великотърновски алпинисти по склоновете на Аконкагуа
  • Ветрове със скорост 200 км. в час дебнат великотърновски алпинисти по склоновете на Аконкагуа

Шестима алпинисти от Туристическо дружество „Трапезица-1902" ще атакуват първенецът на Южна Америка Аконкагуа. На високия 6962 м връх те ще качат знамената на Велико Търново и България и бутилка ракия, съобщи председателя на Алпийския клуб Боян Димов. Той се пошегува, че ако ракията стигне до горе с нея ще полеят успеха.

В понеделник, в 7.30 ч., групата ще бъде изпратена с хляб и сол за Букурещ, от където ще отлети през Мадрид и Сантяго за Мендоса (Аржентина). Обратният полет е на 15 февруари от Игуасо (Бразилия). Великотърновците сами организират пътуването си и за това след слизането от върха ще решават с какво и как ще преодолеят 2000 км от Мендоса до Игуасо.

Само самолетните билети на участниците в експедицията струват 835 евро. Всеки от тях си е осигурил около 5000 лева, за да катери най-високия връх, извън Азия. Необходимата екипировка на същата стойност на човек предоставя Туристическото дружество. Със средства от благотворителния коледен бал, организиран от „Трапезица-1902", са платени застраховките и транспорта до Румъния и е закупена камера за експедицията.

От Старата столица към върха ще поемат зам.-кметът Йордан Грозданов, Боян Димов, Петър Петров-Майстора и съпругата му Цветанка, Ангел Трифонов и Зоя Иванова. 30-годишната Зоя е и най-младата участничка в експедицията, работи в рекламна агенция.

В Мендоса групата ще вземе разрешителни за изкачване на „Аконкагуа" и ще попълни хранителните си припаси, след което ще тръгне към подстъпите базовия лагер. Той е на 4200 м надморска височина и до него се стига с помощта на мулета.

Атаката е предвидена за периода 3-6 февруари. Нагоре експедицията ще трябва да носи питейна вода, тъй като тази от ледниците не е препоръчителна. Сериозна опасност представляват бурните ветрове, със скорост до 200 км/ч, които вилнеят в района, тъй като върхът е открит за океанските течения. За това нашите ще трябва да строят здрави лагери и да внимават, защото на тази височина подобни ветрове са смъртоносни. Последният лагер ще бъде изграден на 5950 м над морето. Боян Димов коментира, че групата ще катери постепенно, оставяйки си време за аклиматизация в Андите. Целта е последната атака да започнат всички заедно, разделени по трима души, които ще се осигуряват с 30-метрови въжета.

(Чуйте още в прикачения файл)

През миналата година Аконкагуа не е допуснал никой да го покори. От началото на сезона жертвите в подстъпите към него са три. За това великотърновци ще са изключително внимателни. Целта е всички да стъпят на 6962 м надморска височина и да слязат от нея живи и здрави.