Борисов подозира БСП и НДСВ за случая с Желева, тя отказва коментар
Борисов подозира БСП и НДСВ за случая с Желева, тя отказва коментар / снимка: Sofia Photo Agency
Бойко Борисов, Иван Костов, Сергей Станишев и Волен Сидеров за случая с Румяна Желева
25013
Бойко Борисов, Иван Костов, Сергей Станишев и Волен Сидеров за случая с Румяна Желева
Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев
Евродепутатът от БСП Евгений Кирилов
Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева
  • Бойко Борисов, Иван Костов, Сергей Станишев и Волен Сидеров за случая с Румяна Желева
  • Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев
  • Евродепутатът от БСП Евгений Кирилов
  • Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева

Премиерът Бойко Борисов има план Б за български еврокомисар, но е на мнение, че кандидатурата на Румяна Желева ще бъде одобрена. Той смята, че случилото се при изслушването й е резултат от подривната дейност на БСП и НДСВ. Борисов не отчита като кадрова грешка номинирането на Желева. По думите му, имало и по-трагични кандидати.

"Нека поздравим БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока, не случайно са взривявали църкви, правили са лагери, така че нищо ново от тях не мога да очаквам. Направиха изявления в България, пренесоха ги в Брюксел. Ще се пошегувам с народната поговорка, че в ада на казана с българите не слагали дяволи да ги пазят, защото самите българи се дърпат в казана. Ще очакваме решението на комисията. До късно разговарях с колеги от Европейската народна партия, които смятат, че тя се е представила добре, че в този капан, в който са я вкарали, е реагирала емоционално, което е нормално за всеки един човек. Бих се обърнал към БСП и НДСВ - на жените не се правят такива работи, те вярно е, че няма как да знаят, но на жени не се правят такива работи", коментира Бойко Борисов.

Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева отказа да даде оценка на своето представяне. Тя заяви, че ще говори, след като изтече срока за проверка от праванта комисия на Европейския парламент. "Не би било коректно да правя каквито и да било повече изказвания. Не обмислям оттегляне, нищо не обмислям, трябва да изчакаме това, което поиска комисията", коментира Желева. По думите й правните становища трябва да бъдат готови до 19 януари.

Отговорността за представянето на Румяна Желева е изцяло на премиера и случилото се е жълт картон за него, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Аз, ако бях на нейно място, щях да отделя повече време за подготовка, щях да размножа документи на английски, не бих допуснал някои от конфузите. Там е имало очевидно организирана атака, което не е достойно", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров кандидатурата на Желева е добра и той изрази надежда, че тя ще бъде одобрена. "Целта на тази провокация, а аз смятам, че това е провокация, е да се внуши, че е неподходяща, че е станало гаф. Тук няма гаф, а саботаж от страна на НДСВ и БСП", коментира Сидеров.

Правният отдел на Европейския парламент и правният отдел на Еврокомисията проверяват има ли конфликт на интереси в казуса "Желева", очаква се тяхното окончателно становище, каза в "Дарик кафе" с Михаил Дюзев българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. "Доказахме още веднъж, че сме достойни последователи на алековите герои и европейци, но не дотам", коментира Ковачев. Той изрази съжаление, че тази кампания идва от България: Не искам да казвам, че съм пророк, но през октомври, на среща с българските евродепутати ги помолих да няма активна кампания срещу нашата номинация, защото би било грозно за България. Не ме послушаха, особено НДСВ и БСП, които ме уверяваха, че няма такова нещо. Три часа преди изслушването излязоха с пресконференция, явно в последния момент са намерили голямото доказателство. Оставям на тяхната съвест.

В "Дарик кафе" евродепутатът от БСП Евгений Кирилов сподели, че не е оптимист за развоя на събитията, тъй като не ставало дума само за чисто юридически въпроси, но и за неубедителното представяне на Желева. Той изрази надежда, че ГЕРБ имат резервен вариант, иначе биха били далече от реалността.