Деца ще учат за традиционните носии по проект на библиотеката
Деца ще учат за традиционните носии по проект на библиотеката / Дарик-Шумен

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" спечели проект пред Национален фонд „Култура" на стойност 3 000 лв. по програма „Автентичен фолклор" в края на 2009 г. Това съобщиха за Дарик от местната библиотека.

От три години тя е организатор на Детската работилница за изкуство, в рамките на която работи Ателие за автентични български кукли. Настоящият проект отговаря на този интерес и доразвива идеите на ателието, като представя приложението на орнаментиката и мотивите на националната носия в съвременното облекло. Сред над 100 кандидати по програмата са одобрени 18 проекта, като по стойност на финансирането шуменския е на второ място. Проектът е на тема: „Баба ме научи - шуменските носии в миналото и днес". Той ще подпомогне мисията на библиотеката като културен институт да съхрани нематериалните културни ценности.

За целта в него са заложени усвояването и предаването от по-старото на по-младото поколение шуменци на пластичните народни умения, характерни за автентичните народни и домашни занаяти. Техниките и технологиите на тези занаяти ще бъдат проучени под ръководството на майстори на художествените занаяти и усвоени чрез възпроизвеждане на характерни изделия - автентична женска носия от Шуменския край и елементи на носията - кърпи (сокай с месали), уникални със своите орнаментика, колорит и забраждане. Главен ръководител за изработката е Румяна Герчева, майстор занаятчия.

До края на месец юли, костюмите ще бъдат изработени, показани по атрактивен начин и изложени на изложба-базар. Участниците  в  групата са на възраст над 16 години, като могат да се включат и нови желаещи.

Официалното начало на дейностите е на 16 януари, когато ще се проведе беседа, представена от етнографа Милена Андреева, която ще представи характерните особености на шуменския автентичен женски костюм. Като финал на проекта ще бъде издадена книга „Баба ме научи".