Започват Алековите дни
Започват Алековите дни / netinfo

В Свищов започва програмата за отбелязване на 147-та годишнина от рождението на Алеко Константинов. Писателят е роден  на 1-ви януари по стар стил, но в родния му град годишнините от рождението се честват по нов стил - на 13-ти януари.

Традиционните Алекови дни стартират днес с премиера на книгата „Свищовски възрожденци в Букурещ" от 16,00 часа в зала 1 на Общината. Автори на книгата са Лучия Керчова и Лука Велчов. От 17,00 часа в  Художествена галерия „Николай Павлович" ще бъдат представени хуморът и сатирата в карикатурите на Борис Ангелушев и Тодор Цонев от фонда на габровския Дом на хумора и сатирата.

На 13 януари проявите започват от 15,00 часа с пресконференция на лауреата от Международния конкурс за къс хумористичен разказ. Изложба от фонда на Музея по литература - София, под надслов "Неизвестният архив на Алеко Константинов", ще бъде открита от 16.30 часа в изложбената зала на Исторически музей. Традиционното факелно шествие е с начало 17,00 ч. от  къщата-музей „Алеко Константинов" до бюст-паметника на Щастливеца в градската градина, където ще бъдат поднесени цветя.  

Тържественото честване на 147-та годишнина от рождението на Алеко ще започне в 18,00 часа в салона на читалище "Еленка и Кирил Аврамови". Ще бъде връчена наградата на лауреата от Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко". Алековите дни ще завършат с представяне на спектакъла „Лазарица" от Йордан Радичков с режисьор  Крикор Азарян и с участието на Валентин Танев и Малин Кръстев.