Надзирател виновен за бягството на Маце от варненския затвор
Надзирател виновен за бягството на Маце от варненския затвор / Дарик Варна

Непрофесионалните действия на надзирател са причина за бягството на Малин Крумов от варненския затвор. Това заяви във Варна главен комисар Петър Василев, шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието.

Малин Крумов избягал от място за престой на открито пред погледа на постовия на вишката. На двайсетина метра от тежко въоръжения надзирател за 3 минути и 12 секунди Крумов успял да прехвърли 6-метровата стена на затвора. С помощта на кабел се е покатерил. Никой не го е чакал отвън, обясни главен комисар Василев.

Надзирателят е трябвало да стреля по тръгналия да бяга затворник. В крайна сметка е стрелял, но не по беглеца. Всичко това е станало по време на свиждане, при преминаващи хора и автобуси по улицата. Пострадали при стрелбата няма.

Въпросният служител на варненския затвор е на 29 години, с 6-годишен стаж като надзирател. Бил е подготвен. Никога обаче не му се налагало да действа при реално бягство, разкри главен комисар Василев. „Не мисля, че има умисъл в действията му. Може да се е стъписал, или да е бил недобре подготвен. Смятам обаче, че е честен", заяви директорът на затворите.

В скоро време осъденият за убйство Малин Крумов е щял да бъде преместен в друг затвор. Планирал е бягство, но на място и в мига ситуитивно е преценил, че това е неговият шанс да избяга. Имал е голям късмет. При 1000 подобни случая 995 биха били неуспешни, коментира главен комисар Петър Василев. Той призна, че това е първото в историята на страната бягство от затвор на осъден с доживотна присъда, откакто това наказание съществува.

Малин Бориславов Крумов с прякор Маце, който излежава доживотна присъда без право на замяна, избяга от Варненския затвор около 16.30 часа вчера. След като бе обявен за национално издирване, беглецът бе заловен на трийсетина километра от Варна в посока Бургас - в района на село Старо Оряхово. Издирваният затворник пътувал в такси. При задържането му побягнал, което принудило полицаите да го спрат със стоп патрон в крака, припомня Дарик.

В момента Крумов се намира в затворническата болница. „Здравословното му състояние е много добро. Говорихме с него. Не приема присъдата си, смята че държавата му е виновна за всичко", разкри още шефът на дирекция "Изпълнение на наказанията".

Проверката по случая с вчерашното бягство от затвора във Варна продължава. Образувано е досъдебно производство.

„Варненският затвор е построен през 1929 г. за кокошкари. В момента тук лежат кокошкари и се пазят с надзиратели и техника за кокошкари. Възниква въпросът с тази техника и тези капацитети на „съвременните" наши затвори как ще реагираме занапред" , заяви директорът на варненския затвор Росен Желязков. Той изрази готовност да поеме отговорността за случилото се вчера.

Нови затвори в София и Варна ще бъдат построени когато се намерят средства за това. И ако в столицата има проблем за терен, тук такъв проблем няма. Нов затвор във Варна е крайно небходим. Настоящият се намира в градска част, което не е подходящо за място, коментира главен комисар Петър Василев. Директорът на затворите благодари на полицията за безупречните действия по залавяне на затворника беглец.