Кокинов е охраняван заради Боби Цанков
Кокинов е охраняван заради Боби Цанков / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с градския прокурор на София Николай Кокинов
24906
Интервю с градския прокурор на София Николай Кокинов
  • Интервю с градския прокурор на София Николай Кокинов

Интервю с градския прокурор на София Николай Кокинов

Нека започнем с една от новините от последните часове за това, че столичната полиция е открила трупа на изчезналия преди година автокрадец Юлиян Лефтеров с прякор Кунгфуто. Вече разказахме на нашите слушатели за тази акция на полицията, но знаем, че при нея се издирва и втори труп на мъж в района. Можете ли да кажете докъде всъщност доведохте тази акция и дали този труп също е открит на това място, където е и трупът на Кунгфуто?

Ами, колегите в момента копаят. Когато бъде извадено тяло от земята, ще получа потвърждение и ще мога официално да го обявя.

Имате ли предположение кого всъщност търсите там?

Разбира се, че имам, но бих искал да го намерим, за да оповестя кого търсим и дали сме го намерили.

А бихте ли припомнили с няколко изречения историята отпреди година, когато този автокрадец - Юлиян Лефтеров, е бил отвлечен, поради какви причини?

Ами, нека сега не изясняваме тия подробности, тъй като вероятно, казвам, това е трупът на Лефтеров, но все пак той трябва да бъде официално разпознат, да се направят съответните медицински експертизи. Това е свързано с известно количество време. В момента се движим по горещи следи и не бих искал да коментирам действията ни.

Можем ли да свържем името на Юлиян Лефтеров с бандата на "Наглите"?

Ами, бих казал да, без да уточнявам защо и как.

По какъв път, по какъв начин? Не искате да уточните защо и как.

Не искам да уточнявам на този етап от разследването.

В следобедните часове се появиха слухове за това, че е възможно труповете на тези мъже, които в момента търсите, да са килърите на Боби Цанков. До каква степен има истина в тази информация?

До никаква степен. Със сигурност няма отношение към убийството на Боби Цанков.

А до каква степен е вярно, че един от босовете на "Наглите" - Йожи, е посочил местата, където да търсите?

Ще се въздържа от коментар.

И още една връзка да потърсим с убийството на Боби Цанков. Охраната, която ви беше назначена, свързана ли е с това убийство?

Бих могъл да кажа да.

Защо, каква е връзката?

Не мога да я оповестя. Съвсем скоро ще разберете каква е връзката.

Дали не са срещите ви с него, за които така или иначе научихме?

В общи линии да.

Преди няколко дни, всъщност, мисля, вчера главният прокурор Борис Велчев заяви пред журналисти, че е имало заплахи срещу прокурори по знакови дела и затова те са с охрана в момента. Вие бил ли сте заплашван?

Нека да не коментираме такива неща. Винаги когато получаваме сигнали за заплахи срещу прокурори, винаги сме реагирали адекватно и сме организирали съответната защита, за да могат тези колеги да се чувстват спокойно при изпълнение на професионалните си задължения.

А във вашия случай?

Това са много лични неща, които никой не желае да се оповестяват, тъй като засягат личната му сфера.

Позволявам си обаче отново да ви върна към срещите ви с Боби Цанков, защото главният прокурор препоръча на нас, журналистите, директно вас да питаме за тях. С каква цел са били тези срещи?

Ще разберете съвсем скоро с каква цел са били. Информацията, която г-н Цанков предлагаше на прокуратурата, сме се опитали да я канализираме съобразно рамките на Наказателнопроцесуалния кодекс и съвсем скоро ще разберете какво имам предвид.

Използвали ли сте го като информатор?

Ами, както искате го разбирайте. В момента не е удачно да се коментира естеството на тия разговори.

Как върви темпото, свързано с работата по издирването на малкия Маргин?

Ами, до момента мога да заявя само, че не е открит, но така или иначе до сряда той има две алтернативи - или да се появи в съдебна зала, или да не се появи. Ако не се появи, мярката му за неотклонение, знаете, ще бъде веднага изменена в по-тежка - задържане под стража. Така че в тоя смисъл той няма особено полезни ходове и бих му препоръчал да се предаде на органите на полицията, които го издирват.

А щом от деня на убийството на Боби Цанков до ден-днешен не успявате да го откриете, допускате ли, че той може вече да не е в страната, макар да има забрана за напускането й?

Ами, теоретично всичко допускам, но фактите, които са ми известни, водят по-скоро до извода, че е наблизо.

Има ли вече някаква ясна следа по отношение на това кои са килърите на Боби Цанков?

Колегите от МВР правят всичко възможно следата да става все по-ясна. И бих казал, доколкото може да се каже за щастие, този район е опасан с камери за видеонаблюдение, което до голяма степен благоприятства работата на колегите. В момента се извършва широкомащабно събиране на тази информация и анализа й.

С какво по-конкретно ще може да ви помогне тази информация? Има ли нещо ключово, което се вижда от тези видеокамери, което ще ви помогне за откриването на убийците?

Нали разбирате, че нямам намерение да споделям доколко е ключова тази информация, тъй като това може да попречи за откриването на извършителите.

А броят на убийците остава ли двама?

Със сигурност най-малко, т.е. не най-малко, а двама. . . два различни пистолета са стреляли по жертвите. Но при оттеглянето имаме данни, че са били трима човека.

Днес стана ясно, че столичната полиция, ако можем така да кажем, е разкрила една банда в столицата, занимавала се с наркоразпространение, като интересното при нея е, че е действала или по-точно нейният предводител е действал с особена жестокост. Нещо по този случай да коментирате?

Ами, тази операция беше проведена съвместно с нас, беше планирана от около няколко седмици, следяхме ги, изчаквахме удобния момент. Виждате, че работим на твърде много фронтове. . .и се опитваме, така, да запазим концентрация и да пресираме непрекъснато столичната престъпност. Както виждате, резултатите са налице. Пространството, в което оперират престъпниците, става все по-малко, все по-тясно за тях. Те се изнервят и почват да правят грешки и да стават нервни.

Междувпрочем забелязвате ли точно тези неща, за които говорите, да са се случили рязко след убийството на Боби Цанков? Можем ли да говорим за раздвижване в криминалния контингент след това?

Нормално е да се раздвижват, тъй като ние ги подбутваме да се раздвижват. Това е естествена тяхна реакция и тя ще продължи. Тази преса ще бъде еднопосочна и ще стеснява все повече свободното пространство за престъпниците.

За последно ви връщам към новината за откритите трупове на мястото, на което ги търсите. Очаквате ли да има още заровени тела?

На този етап имаме очаквания за две тела.

Интервюто с Николай Кокинов можете да чуете в звуковия файл