Конкурс за детска рисунка предизвика голям интерес
Конкурс за детска рисунка предизвика голям интерес / netinfo

Деца от Белорусия, България и Сърбия вече изпратиха своите творби за участие в международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от Община Монтана, въпреки че до крайния срок остават 3 месеца. Интерес към творческото състезание проявиха учители по изобразително изкуство от Русия, Хонг Конг, Индонезия, Норвегия, които изпратиха запитвания с уточняващи въпроси към организаторите на конкурса.

Информация за него е публикувана в сп. "Ликовни свет" - Словения, което е единственото специализирано издание за детско и младежко изкуство. То се разпространява в 27 държави. Освен това в радиопредавания и вестници на българските емигранти в Канада, Испания, Гърция, Германия бяха публикувани обяви за организирания от Община Монтана детски конкурс.

 Очаква се тази година интересът към него да е още по-голям, тъй като конкурса вече е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2009/2010 г. Той обхваща утвърдени и авторитетни национални и международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.

Конкурсът са провежда от 10 г. като съпътстваща изява на Дикоилиевите празници на духовите оркестри. Той се утвърди първоначално на регионално и национално ниво, а в последното му издание участваха близо 1400 деца от 16 държави от три континента.


Подробности за условията за участие са публикувани на сайта на Дикоилиевите празници http://www.festival-dikoiliev.com/. Статутът на конкурса, чието название се превежда като "Музиката и танците на моя народ", е публикуван на сайта на фестивала на български, английски, френски, немски, руски, чешки, холандски, румънски, италиански, норвежки.