Две училища в Горна Оряховица ще бъдат модернизирани до края на годината
Две училища в Горна Оряховица ще бъдат модернизирани до края на годината / netinfo

Община Горна Оряховица работи по три проекта финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013 г.", съобщиха от местната администрация. Първият проект е за реконструкция и модернизация на училищата „Иван Вазов" и „Георги Измирлиев" в Горна Оряховица. Стойността на проекта е 5 904 660 лв. и ще бъде реализиран до края на годината. Предстои да бъде определена фирмата-изпълнител на ремонтните дейности. До този момет по проекта са кандидатствали 19 фирми. Класирането на участниците ще стане ясно до 1 февруари, уточниха от общината.   

Вторият проект е "Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица". Той е на стойност 5 548 127 лв. Проектът стартира в края на месец октомври миналата година. Първият етап предвижда изграждането на парк „Пролет", реконструкция на парк „Христо Ботев", изграждане на пешеходна зона и място за отдих в кв. "Гарата" в Горна Оряховица. През втория етап на проекта ще бъде извършена реконструкция на пешеходната зона, която свързва кварталите "Пролет" и "Гарата", както и изграждане на рампа за достъпна среда пред източен вход на сградата на общинска администрация. Проектът предвижда още изграждането на Общински център за наблюдение и контрол.


Договорът за реализация на третия проект - „Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на обекти от социалната инфраструктура в Община Горна Оряховица" бе подписан през месец декември миналата година. Проектът е на стойност 1 737 669, 28 лв., а срокът за реализация е 16 месеца. С парите ще бъде подобрена инфраструктурата в Дневния център за деца с увреждания, Дневния център за деца и възрастни с увреждания, както и в Домашен социален патронаж и Дома за възрастни хора с физически увреждания в Горски горен Тръмбеш.

Община Горна Оряховица работи и по четири проекта по Оперативна програма „Околна среда". Три от тях са за техническа помощ за канализация и водопровод на Долна Оряховица, Драганово и Поликраище. След приключването на четвъртия - село Първомайци ще има изградена водоснабдителна и канализационна мрежа.
През тази година Община Горна Оряховица ще продължи работата и по Сивитас плюс, чиято цел е подобряване на транспортната схема в града.