Сенатът одобри предложената от Обама здравна реформа
Сенатът одобри предложената от Обама здравна реформа / снимка: Reuters

След 24-дневни дебати Сенатът на САЩ одобри предложения от президента Барак Обама проект за реформи на системата за здравно осигуряване, съобщиха информационните агенции.

Проектът на Обама предвижда радикални промени на пазара на здравното осигуряване и осигурява здравни застраховки за десетки милиони американци, посочва Ройтерс.

Гласовете на всички демократи и на двама независими сенатори, общо 60, осигуриха най-радикалните промени в здравната политика от четири десетилетия насам. Против програмата гласуваха всичките 39 сенатори републиканци. В Сената на САЩ има 99 сенатори.

Продължилите месеци наред спорове по здравната реформа се превърнаха в основен законодателен проблем за Конгреса и предизвикаха остри дебати в обществото, които доведоха и до спад в популярността на президента. Реформата в здравната система бе най-важният вътрешнополитически проблем, който Обама обяви, че ще бъде решен през първата година от неговия мандат.

През януари Сенатът и Камарата на представителите започват нов кръг от преговори за изработване на единен документ, който след това трябва да бъде одобрен като закон и от двете камари на Конгреса, посочва Ройтерс. На 7 ноември Камарата на представителите гласува свой вариант на проекта, който е свързан със значително по-високи разходи. Според Асошиейтед прес тези преговори ще бъдат не по-малко трудни от дебатите по здравната реформа в Сената и в Камарата на представителите, пише БТА.

Пакетът от мерки на обща стойност 871 милиарда долара предвижда за десет години здравното осигуряване да бъде направено достъпно и за по-бедните слоеве от американското общество. Средствата за покриване на по-големия брой застраховки ще дойдат от субсидии и чрез създаването на специфични по своя характер "борси", на които ще могат да се купуват по-евтини здравни застраховки. В бъдеще почти всички американци ще бъдат задължени да притежават здравна застраховка.

На застрахователните компании се забранява да отказват застраховка на лица, които са болни в момента на сключването на полица за здравно осигуряване. Забранява се и използването на по-високи вноски, определени въз основа на пол или здравна история.

Последните реформи в системата за здравно осигуряване в САЩ бяха извършени през 60-те години на миналия век, когато бяха създадени и двете застрахователни структури, Мидикеър и Медикейд, ориентирани съответно към бедните и възрастните, посочва ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства одобрението в Сената на историческия проект за реформа в здравното осигуряване, съобщи Асошиейтед прес. Според Обама Белият дом "най-сетне е готов да изпъни обещанието си" за цялостно преустройство на трудно действащата система.

В изявление малко след като стана известен резултатът от гласуването на проекта в Сената Обама подчертал, че Америка е "към края на битка, продължила почти цял век". От президента Теодор Рузвелт през 1912 г. всички президенти на САЩ до днес са се опитвали без успех да реформират здравеопазването в страната.