Изоставено момиче иска татко за Коледа
Изоставено момиче иска татко за Коледа / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Изоставено момиче иска татко си за коледен подарък
24634
Изоставено момиче иска татко си за коледен подарък
  • Изоставено момиче иска татко си за коледен подарък

В социалния дом в село Първомай през последните няколко години Коледа е преминавала като всеки друг ден. Тази година обаче тук ще бъде празнично, а децата ще получат много подаръци, каза възпитателят Никола Митрев. И всичко това е благодарение на назначения преди дни нов директор Методи Попов.

Досегашният директор - Лъчезар Атанасов, е освободен от работа след личната намеса на кмета на Петрич Вельо Илиев заради доказани по време на комплексна проверка от социалното министерство серия сигнали за закононарушения и физическо малтретиране на децата, коментира възпитателят Никола Митрев. 

"Искам татко ми за Коледа, вместо други подаръци. Майка ми ме изостави когато бях съвсем малка и нея не искам да виждам", с тези думи думи се обърна към родителите си чрез Дарик Елеонора от Дома за деца и юноши в петричкото село Първомай. Елеонора е от Монтана, има сестра и двама братя, но не ги познава.

Тийнеджърът Васил пък си пожела много щастие и здраве. Васил с погнуса си припомни как предишният директор на Дома е тормозил и биел по-малките от възпитаниците. Един от тях обаче набрал смелост след жесток побой и отишъл в кабинета на кмета Вельо Илиев, пред когото разказал какво се случва в социалното заведение.

17-годишната Стойна с много сълзи си помечта да има поне още едно дете. Неотдавна тя била изнасилена пред братчетата си в петричкото село Рибница. Малко след насието възпитателите й установили, че е бременна. Стойна родила здраво момченце в благоевградската болница, но баща й, подписал декларация и бебето било оставено за осиновяване.

Доста по-щастлив в Дома е малкият Христо. Той е тук заедно със сестричките си. Родителите им са алкохолици, но Христо говори за тях с умиление и обич.  

Предколеден репортаж за порядките по време на бившия директор Лъчезар Атанасов и за мечтите на децата от Дома в петричкото село Първомай, чуйте в прикачения звуков файл