Уго Чавес създаде държавно предприятие за търговия на дребно
Уго Чавес създаде държавно предприятие за търговия на дребно / снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Уго Чавес създаде държавна компания за търговия на дребно - Корпорация на социалистическите пазари (КОМЕРСО), предадоха световните агенции.

При прехода от капитализъм към социализъм е необходимо да бъде създадена производствена и търговска мрежа, която да "стесни капиталистическия сектор, конкурирайки частната инициатива", заяви Чавес, пише БТА.

"В Китай работи модел на пазарен социализъм, тук създаваме социалистически пазар", подчерта венецуелският президент. Според него КОМЕРСО и социалистическата мрежа за търговия на дребно ще допринесат за борбата със спекулациите, "присъщи на капиталистическата система". Във Венецуела автомобилите са 2-3 пъти по-скъпи отколкото в САЩ, Мексико и съседна Колумбия, посочи той като пример.

Чавес отбеляза, че КОМЕРСО ще има няколко подразделения, включително за продажба на автомобили, външна търговия, оптови пазари, аптеки и други.

Първият филиал на КОМЕРСО, в чието откриване държавният глава участва, е закусвалня "ареперия", където се приготвят традиционните за страната царевични питки арепа с разнообразна плънка - от боб и сирене до свинско и говеждо месо. Министърът на търговията на Венецуела Едуардо Саман обясни на президента, че "в социалистическите ареперии" цената на продукта няма да превишава 5 боливара (2,32 д.), докато в другите заведения е над 20 боливара.