Мохамед Латиф Надим е носителят на Златен Хирон 2009
Мохамед Латиф Надим е носителят на Златен Хирон 2009 / Дарик Габрово

Роденият в Пакистан, английски гражданин Мохамед Латиф Надим е носителят на годишната награда за дарителство на Община Габрово "Златен Хирон 2009". Призът му бе връчен лично от кмета на Общината Томислав Дончев на проведения снощи благотворителен коктейл.

Г-н Надим живее от 40 години във Великобритания, но от 10 години има бизнес и в Габрово. Собственик е на шивашка фирма с повече от 100 служители. От началото на 2000 година Мохамед Латиф Надим помага на Дома за медико социални грижи в Габрово, от две години всеки месец купува плодове и лакомства за малчуганите,  поема месечните заплати на трима специалисти - логопед, психолог и рехабилитатор, организира всеки път на първи юни празник за децата. Общата стойност на даренията за Дома са 250 000 лв. 

От 2005 година  ежедневно 40 души получават безплатен обяд багодарение на него. Със средства на г-н Мохамед Надим са закупени  учебници по хирургия, инструменти за ендоскопска хирургия, спално бельо за детско и неонатологично отделение на Габровската болница, осигурени са платовете за костюмите на габровския карнавал. През миналата година той е спонсорирал новогодишната заря. 

Най-новата му идея е Габрово да има голям спортен комплекс. През 2010 година  Мохамед Латиф Надим  ще подпомага хандбален клуб Бъки. "Той определено не е роден в Габрово, но е направил много за Габрово и в пълна степен заслужава да бъде наричан габровец. Много рядко ми се  е случвало да срещна толкова скромен човек", каза кметът Томислав Дончев. Мохамед Латиф Надим благодари на всички, които са му помогнали в благородната кауза.

"Това е нещо, което идва направо от сърцето, нещо за което не се замисляш. Важното е  всичко това, което имаш да има с кого да  споделиш, някой, който  не би могъл да го направи, ако не му бъде помогнато". Така тазгодишният носител на наградата за дарителство отговори на въпроса "Защо го прави?" .