С екологични игри отбелязват Международния ден за биологичното разнообразие
С екологични игри отбелязват Международния ден за биологичното разнообразие / снимка: Bginfoguide

Дирекция „Национален парк Рила” и Обединен детски комплекс в Благоевград ще отбележат Международния ден на биологичното разнообразие с образователна екологична програма и обявяване на ученически конкурс.

Утре в Посетителски център - Паничище експерти от НП "Рила" ще запознаят ученици и учители от ОДК Благоевград с биологичното разнообразие и природните дадености на парка. Младите природолюбители ще участват в екологични игри за флората и фауната в парка. Програмата ще завърши с обявяване на Третия регионален ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат”.

Международният ден се отбелязва по решение на 49-ата сесия на Общото събрание на ООН от 1995 г. в деня на влизане в сила през 1993 г. на Международната конвенция за биологичното разнообразие, подписана на 14 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. През последните няколко десетилетия редица растителни и животински видове намаляха до степен на изчезване. Световната общественост се обедини около Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, за да го съхрани, устойчиво и разумно да използва неговите компоненти. България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа, представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

Национален парк „Рила” съхранява около 40% от висшата флора на България, 50% от бозайниците и 25% от гнездящите в страната видове птици. Една от основните цели на защитената територия е опазването и подържането на това уникално природно богатство. С цел привличане на общественото внимание към необходимостта от опазване и оценяване на биологичното разнобразие в глобален мащаб, 2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие.