Политически интереси стоят зад решението на СЕМ за честотите на RFI
Политически интереси стоят зад решението на СЕМ за честотите на RFI / cнимкa: sxc.hu
Политически интереси стоят зад решението на СЕМ за честотите на RFI
24405
Политически интереси стоят зад решението на СЕМ за честотите на RFI
  • Политически интереси стоят зад решението на СЕМ за честотите на RFI

Политически интереси може би стоят зад решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) да разреши на честотата на радио „Франс Интернасионал" (RFI)-България да започне да се излъчва радио „Фокус". Това заяви пред Дарик д-р Дирк Фьоргер - ръководител на медийната програма на фондация „Конрад Аденауер". По думите му липсата на прозрачност в ситуацията спомага за невъзможността да се определят реалните мотиви и интереси.

„От една страна, това доказва продължаващата концентрация на медиите в България, но от друга страна, то показва и липсата на прозрачност в собствеността върху медиите - има официални собственици, но от друга страна и неофициални, при които не се знае защо притежават определени медии и какви са техните мотиви. И на трето място бих искал да кажа, че би трябвало да се проучи в съответните регулаторни органи и комисии какви хора са представени, т.е. това може би са хора с определено минало или хора, които представят някакви икономически или политически интереси", обясни д-р Фьоргер.

Т.е. според вас зад това решение седят търговски интереси?
 
Да, защото това не е била прозрачна операция и не се знае точно какво е станало. Може би тук става дума не за икономически, а за политически интереси. Ако такива решения не се взимат при прозрачност, трудно може да се каже какви са били реалните мотиви. Освен това тук става дума за един пресен и актуален случай, за който няма все още много информация. Но аз по принцип съм скептичен, защото според мен тези слухове, които се носят в момента би трябвало да бъдат предмет на обществен дебат, а не само слухове, които някъде се чуват.