Изкуствен остров плува край Злато поле
Изкуствен остров плува край Злато поле / netinfo

Първият изкуствен плаващ остров за гнездене на водолюбиви птици бе изпробван в защитена местност „Злато поле", като част от проекта на община Димитровград за възстановяването и опазването й. Островът наподобява сал с размери 1.5 м на 1 м, върху който е натрупана растителност с оформено укритие, чиято цел е да създаде подходящи условия за гнездене, обясни експерт-биологът по проекта Елена Стоева. Надяваме се по този начин да привлечем в защитената територия белооката потапница- рядък вид, обявен за световнозастрашен, от който в страната има около 300 гнездещи двойки, коментира Стоева.

Останалите такива изкуствени острови по проекта ще бъдат изработени до средата на февруари и поставени в Злато поле преди размножителния период на птиците. Предвидено е да се подменят периодично през следващите две години от проекта.

Друга атрактивна дейност по проекта с европейско финансиране на стойност близо 900 000 лв., е изработването  и поставянето на макети на гнездещи птици и по-специално  малък корморан. Триизмерните макети ще се правят по специална методика, прилагана успешно в чужбина.

200 къщички за пойни и хралупогнездящи птици ще бъдат монтирани на територията на защитената местност «Злато поле», за да компенсира липсата на стари хралупести дървета, коментират от екипа на проекта.