Екипът на РФИ изпрати протестна декларация относно решението на СЕМ
Екипът на РФИ изпрати протестна декларация относно решението на СЕМ / снимка: Sofia Photo Agency

Екипът на РФИ-София изпрати протестна декларация относно решението на СЕМ радио РФИ вече да се нарича радио „Фокус", като се изменят и параметрите на програмната лицензия.

Ето пълния текст на декларацията:

Уважаеми колеги,

На редовното си, но закрито за обществеността заседание Съветът за електронни медии, днес, 15 декември 2009 г., взе решение да извърши промени в Регистъра си и измени индивидуалната лицензия за радиодейност № 321-00021 от 09.03.2000 г. за област София на "Софмедия Броадкастинг" ЕООД. С това на практика държавният регулаторен орган официално закри 19-годишното РФИ-България.

Реагираме срещу очевидно необоснованото от юридическа гледна точка действие. Това представлява и акт на грубо морално незачитане на обществената ангажираност към аудиторията на една доказана и честна медиа, както и към работещите в нея журналисти и технически специалисти. Налице е и опит да бъдат заблудени общественото мнение и журналистическата колегия, като зад параван на юридическа структура, рязко се променя спецификата и модела на работата на радиото и се съдейства за непрозрачната препродажба на медиата. Най-странното е, че за осъществяването на подобно намерение съдейства институцията, призвана от законите на страната да предотвратява такива машинации. Бързината, с която се осъществи преместването на точката на излъчване от студиото на РФИ-София към студиото на радио „Фокус" говори, че това е отдавна и добре обмислена операция. На практика РФИ-София в момента не може да излъчва като сигналът му бе спрян дори преди официалното оповестяване на решенията, взети на иначе "закритото" заседание на СЕМ. Смятаме, че недопустимостта на подобна абсурдна ситуация е очевидна.

Благодарим на колегите от АБРО, които протестираха открито, както и на всички, които ни засвидетелстваха своята подкрепа!

Екипът на РФИ