Анна Хаджиева: СЕМ взе твърде бързо решение за радио „Фокус
Анна Хаджиева: СЕМ взе твърде бързо решение за радио „Фокус / снимка: БГНЕС
Анна Хаджиева: СЕМ взе твърде бързо решение за радио „Фокус"
24391
Анна Хаджиева: СЕМ взе твърде бързо решение за радио „Фокус"
  • Анна Хаджиева: СЕМ взе твърде бързо решение за радио „Фокус"

На закрито заседание Съветът за електронни медии реши радио RFI вече да се нарича „Фокус". Промяна има не само в името, но и в параметрите на лицензията - ще има по-малко новини и актуални предавания отколкото досега по френското радио. За сметка на това обаче програмата от 11 часа и половина става денонощна. За промяната в програмната лицензия разказа пред „Дарик" членът на Съвета за електронни медии Анна Хаджиева. Днешното решение на СЕМ е било взето с 5 гласа „за", двама са се въздържали, един е бил против, а един от членовете на медийния орган не е присъствал по време на гласуването.

Анна Хаджиева обясни пред Дарик аргументите си да гласува „против":

Решението на СЕМ касае удовлетворяване на искането на новия собственик „Софмедия Броадкастинг" за изменение на параметрите в индивидуалната лицензия и за промяна на името на програмата, която ще се казва вече радио „Фокус". Понеже лицензията все пак е елемент на конфиденциалност и не бих могла да коментирам конкретните параметри, но това, което беше и мой аргумент да гласувам против изменението на лицензията, заявените от новия собственик ангажименти, че ще се запази уникалността на формата, заради който през 1995 година RFI са получили без условията на конкурс лицензия не се изпълняват с новите промени в лицензията, има отстъпление от новините, от актуалните предавания, от образователните програми, които фигурираха в по-висок процент в предходната лицензия, чийто носител беше RFI България.

Защо се преименува на Радио „Фокус"?

Такова е искането в лицензията, като са предоставени доказателства за съгласие от собствениците на „Фокус Нунти" за ползване на търговката марка, както и договорните условия. Тук искам да припомня, че преди време съветът отказа на друг оператор ползването на търговската марка, защото това би въвело в заблуждение слушателите. В документите се твърди, че новото дружество иска да започне излъчването на своя лицензирана програма Радио „Фокус" на честотата на „Софмедия Броадкастинг" 103,6 MHz за град София, а „Фокус Нунти" няма лицензирана програма за територията на град София. Това значи, че във всеки един момент програмата, която се излъчва в София, трябва да бъде различна от програмите, които са лицензирани на дружеството „Фокус Нунти" за другите градове на страната.

Вие продължавате ли да смятате, че слушателите ще бъдат въведени в заблуда?

Моята лична позиция е тази - да, и това бяха част от аргументите, с които дебатирахме в съвета с моите колеги. Твърде бързо стана тази промяна в собствеността, както и решението на Съвета за електронни медии, но това е волята на мнозинството от съветниците.

Това споразумение между новия собственик на RFI и „Фокус Нунти" кога е подписано, преди гласуването на точката от страна на СЕМ?

Това би трябвало да е така, за да поискат те от СЕМ да промени името. Те не могат да направят без волята на двете страни такова искане. Това е нормално - да бъде приложен такъв документ, просто няма как едната страна да декларира волята на другата страна, при положение, че иска да се ползват марката, програмата.