Етиен дьо Понсен: Честотата на RFI е продадена за скромна сума
Етиен дьо Понсен: Честотата на RFI е продадена за скромна сума / снимка: Sofia Photo Agency
Етиен дьо Понсен: Честотата на RFI е продадена за скромна сума
24390
Етиен дьо Понсен: Честотата на RFI е продадена за скромна сума
  • Етиен дьо Понсен: Честотата на RFI е продадена за скромна сума

Посланикът на Франция в София Етиен дьо Понсен каза пред Дарик, че продажбата на честотата на радио RFI е станала по решение на централата в Париж. Понсен добави, че честотата е продадена за скромна сума.

Ето какво още каза Етиен дьо Понсен:

Г-н посланик, знаете ли кой е новият собственик на честотата на RFI-България?

Не, не зная кой точно е собственика. Зная, че RFI прекъсна ангажимента си по отношение на България. Това са разговори между RFI и този, който смята да го поеме отсега нататък. Този, който ще ръководи отсега нататък RFI е поел ангажименти по отношение на екипа и на някои от предаванията. Посолството и френската държава като такива не са част от тези преговори. Решението идва от страна на RFI, което прекратява ангажиментите си към няколко държави, включително и България.

Каква е причината?

Причината е доста проста. RFI е в България от около 15 години и искаше да създаде компетентна редакция, която да разпространява предаванията си и извън София. Няколко последователни посланици водеха разговори с властите радиото да получи честоти и в Пловдив, Варна и други големи градове. Но за съжаление, въпреки дадените обещания, така и не можахме да получим никакви честоти извън София. При тези условия беше ясно, че рано или късно този момент ще настъпи, защото е изключително скъпо да се поддържа едно такова радио, дори и за столица като София. Съжалявам, че фактите са такива, но ще ви дам пример с Румъния. Там RFI успя да получи честоти в големите градове и продължава да съществува.

Знаете ли кой е новият собственик на честотата?

Наистина не съм информиран, не е лесно да зная кой точно е собственик. Просто зная, че има лице, което е поело радиото и честотата, на която то досега е излъчвало.

Това е регистрирано във Варна дружество с ограничена отговорност.

Информацията, която достигна до мен е, че в действителност е имало някакви преговори с варненския епископ. Другото, което научих, е, че продажбата е станала за скромна сума.

Колко скромна?

Няколко десетки хиляди евро, включително за материалите, техниката... и най-вече честотата.

RFI е получило тази честота без конкурс и - доколкото знам - без заплащане, както и BBC, и Дойче Веле. Това не нарушава ли договора с България?

Трябва да попитате за това RFI. Те минаха през адвокатска кантора и бяха в близки контакти с Комисията за регулиране на съобщенията. Преговорите течаха няколко месеца. Преговорите бяха водени с адвокатите на RFI, със самото RFI, така че не смятам, че има някакво разрешение.

Случаят с BBC е различен, защото британската корпорация беше принудена да прекрати излъчванията си в България от държавата, но RFI спира доброволно...

Това е решение на RFI, за което аз лично съжалявам, но ще видим какво може да се направи оттук нататък. Още един път казвам, че независимо дали за в бъдеще може да се спаси нещо, очаквахме това развитие на нещата, защото RFI не получи повече честоти освен София. Това, което до известна степен ме успокоява, е, че лицето, което купува RFI, е поело ангажименти за екипа и за запазване излъчването на френски език.