Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди
Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди / Sofia Photo Agency
Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди
24387
Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди
  • Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди

Да отпадне подоходният критерий за получаване на добавки за хората с увреждания, за това са се договорили президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. Това съобщи държавният глава, който взе участие в тържественото честване на 20-годишнината на Съюза на инвалидите в България. По думите му отпадането на подоходния критерий може да стане между двете четения на поправките в Закона за интеграцията на хората с увреждания. С измененията, одобрени от кабинета, се предвиждаше От 1-ви януари догодина хората с увреждания да получават интеграционна добавка, само ако месечният доход на член от семейството не надвишава 350 лева. Ето какво още каза по темата президентът Георги Първанов:

„Трябва да призная, че имаше доста сериозни преговори. Вие си спомняте, че този проблем беше поставен за първи път на тристранната среща с министър-председателя и с председателя на Народното събрание. Тогава заявих категорично, че ако се възприеме новото законодателство, което включва замяната на интеграционните добавки със социални помощи и което е по-лошо въвеждането на подоходен критерий при отпускането на тези помощи, аз ще наложа вето. В последствие беше проведена среща със социалния министър и неговия екип. Обстойно изложихме нашите аргументи и въпреки това има внесен законопроект от Министерския съвет, който запазва тяхната позиция. Днес в рамките на деня имах няколко разговора с министър-председателя и в крайна сметка се договорихме този текст да отпадне, така че подоходен критерий за хората с увреждания няма да има. Дали ще бъде изтеглен законопроектът или по-вероятното е между двете четения този текст да падне, важното е, че имаме добри новини за хората с увреждания."

Държавният глава отказа да коментира инициативата на „Атака" за провеждането на национален референдум за новините на турски език по националната телевизия. Няма да коментирам други теми извън социалните, защото смятам, че те са по-важни в условия на криза, каза Първанов. По думите му идеята за референдум е по-скоро перифериен въпрос, който цели да отвлече вниманието на хората от съществени въпроси.