Защо европейците стават все по-високи?
Защо европейците стават все по-високи? / cнимки: sxc.hu

Добрата храна и здравеопазването гарантират на европейците не само по-дълъг живот, но и... по-висок ръст. Това сочат проучвания, които обаче стигат до извода - никой не може да расте безкрай, колкото и добре да се храни!

В Средновековието рицарите достигали височина от около 1,50 м. Днес средностатистическият европеец е висок 1,80 м, като холандците са най-високите. Защо обаче французите и италианците, например, не са особено близо до тази цифра? Достатъчно е да се сетим за високия 1,65 м френски президент.

Д-р Бетина Гурлке търси отдавна отговора на въпроси като: на какво се дължат разликите в ръста на европейците. От години насам детската лекарка изследва  пациентите си по специална методика и установява кой колко висок би могъл да стане: "Холандците и скандинавците са били винаги по-високи от южноевроепйците", изтъква д-р Гурлке.

Германците, например, които се приближавт най-много до средностатистическата за европейците височина, са поне с 14 см по-високи от италианците. Холандците пък са с около два сантиметра по-високи от германците.

Изводът от проучванията на детската лекарка гласи: през последните години всички европейци са надраснали средната за нацията им височина. С други думи - европеецът расте с по един-два сантиметра на всеки десет години.

Кои са причините за това: "Медицината, храненето и хигиената осъществиха голям напредък през последните години. Това, разбира се, има своето влияние не само върху продължителността на живота ни, но и върху височината ни", казва детската лекарка Бетина Гурлке.

Въпреки продължителните си проучвания в тази област и тя не може да даде отговор на въпроса колко висок ще е в бъдеще средностатистическият европеец: "Вижда се, че през последните години тенденцията към все по-голям ръст на европееца от централната част на континента е намаляла значително. И тъй като жизненият му стандарт през 50-60-те години е бил достатъчно добър, днес децата му не стават много по-високи от него", казва д-р Гурлке.

Обяснението й би могло да даде и отговор на въпроса за разликите в ръста между северно и южноевропейците. В едно обаче д-р Гурлке е сигурна: установеното от нея увеличаване на средностатистическия ръст в Европа не може да продължава безгранично.