1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева за Коледа
1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева за Коледа / cнимкa: sxc.hu
1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева за Коледа
24312
1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева за Коледа
  • 1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева за Коледа

По 25 лева коледни добавки ще получат 1,1 милиона възрастни хора в страната с пенсии до 200 лева. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерския съвет. Парите ще бъдат раздадени на 4-ти януари и ще бъдат за сметка на служителите във всички министерства, които тази година ще бъдат лишени от коледни бонуси.

Заради оскъдните възможности на бюджета обаче от тях ще се възползват само тези с най-ниски пенсии. „Буквално изцеждайки парите, които има в държавата, и то в администрацията, в министерствата. От хората, на които се извинявам, защото те са работили цяла година, надявали са се да получат повече пари сега в бонуси, надбавки, материално стимулиране или както го наречете. От тези пари взимаме и даваме за 1,1, милиона пенсионери - тези, които имат до 200 лв. пенсии", обясни премиерът. 

Регионалното и земеделското ведомство са си позволили да раздадат допълнителни възнаграждения на администрацията, но тези пари ще бъдат удържани от следващите им заплати, уточни още Борисов.

Служителите на Министерство на земеделието не са получавали допълнителни възнаграждения през изминалите месеци, съобщиха за Дарик от пресцентъра на ведомството, по повод коментара на премиера Бойко Борисов, че ще им бъдат удържани пари от заплатите. От август досега министерството е спестило 8 млн. лв и все още чака решението на премиера във връзка с изплащането на коледни бонуси. Най-вероятно става въпрос за някаква грешка при отчетите, коментираха още от пресцентъра за земеделското министерство.

За Дарик от регионалното ведомство съобщиха, че допълнителни възнаграждения са били изплащани само за деня на Строителя. Спестените средства от ведомството възлизат на близо 3 млн. лв. 

Министър-председателят напомни, че на 1-ви юли бяха увеличени пенсиите за всички пенсионери и допълни, че средствата, които се отпускат сега е максимума, който може да осигури държавата. „Успяхме да влезем с 0,5 млрд. дефицит, което е успех. Ако човек е слушал вчерашния конгрес и изказванията на Станишев и Доган, би трябвало цветя, рози, мед, масло да тече по улиците. Но ние едвам успяхме с минус половин милиард да вкараме бюджета", каза още той.
 
Работи се по създаването на възможност всички министерства да могат да стимулират работещите си служители, посочи още Борисов.