В Черни Вит приготвиха екологични храни по стари домашни рецепти
В Черни Вит приготвиха екологични храни по стари домашни рецепти / пресцентър на Община Тетевен

Три поколения жители на село Черни вит приготвиха заедно трапеза като за Бъдни вечер. Поводът е Деня на Майката Земя - 12 декември, съобщиха от пресцентъра на Община Тетевен. Участие са взели 15 ученици от ОУ "Георги Бенковски", техните майки и бабите Пенка Блъскова и Ганка Стойчева, доайенът-уредник на етнографския музей Марин Йотов и кмета на тетевенското село Черни Вит - Цветан Димитров.

Баби, майки и деца показаха кулинарни умения и приготвиха по стари рецепти трапеза от сладки гозби и баници, които са характерни за Бъдни вечер, посочиха от общината. Те споделиха историите на дълго пазени рецепти, начинът на отглеждането на използваните екологично чисти зеленчуци и плодове, както и тяхната обработка за приготвянето на храната. Всяко семейство притежава уникална рецепта, която пази и предава от поколение на поколение, но днес участниците публично я споделиха, за да може да влезе в други домове и в менютата на ресторантите от региона.

Чрез мултимедийна презентация учителката Цонка Димитрова и учениците представиха рецептите и начина на приготвяне на баница с локум, тиквеник, сухи чушки с ориз, постни чушки с плънка от кромид, орехи и няколко вида подправки, лучник по чернивитски и няколко вида сладкиши.
 

Основно училище "Георги Бенковски" в село Черни Вит е част от европейската мрежа от ученически столове на Slow Food - нестопанска, еко-гастрономическа организация, създадена през декември 1989. Организацията се противопоставя на бързото хранене, изчезването на местните традиции в храненето и намаляващия интерес на хората към храната, която консумират, към нейния произход и вкус. 
 

Във връзка с двадесетгодишнината от основаването си, Slow Food проведе Ден на Майката Земя в над 100 страни от цел свят, за да повиши информираността за важността на местните храни във всеки един район.