В НДК се проведе междукултурна интеграционна среща
В НДК се проведе междукултурна интеграционна среща / netinfo

В навечерието на Световния ден на правата на човека и само броени дни преди международния ден на мигранта в Националния дворец на културата се състоя междукултурна интеграционна среща. Събитието бе организирано от Мисията за България на Международна организация по миграция и Информационен център София в изпълнение на проект „Създаване на мрежа от информационни центрове за имигранти в България", съфинансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни и българското правителство.

Сред гостите бяха представители на дипломатическия корпус, на имигрантските общности и на българските институции, културни дейци, както и членове на неправителствени организации, които развиват дейност в областта на миграцията. Събитието бе уважено и от мароканския художник Шафик Субай часове преди официалното откриване на негова изложба в една от столичните галерии.

В културната програма взеха участие чужденци от всички краища на света.
Австралия бе представена с песни, изпълнени от Тери Дъглас в инструментален акомпанимент от китара и виола. Гостите имаха възможност да се включат в арабско хоро „Дъбке" .

Председателят на Етиопското дружество, господин Сейфе Арегай, отправи приветствие и представи водещите проблеми на общността.

Вивиан Джентили, Румяна Дамянова и Велизара Червенкова пренесоха присъстващите в далечна Индия с два свещени индийски танца - химн на Шри Ганеша „Ганеш Каутувам" и „Пушпанджали- предлагане на цветя" по хореография на Ужуал Боле.

Руската култура бе представена от известната изпълнителка на руски романси Людмила Бугунска.

Лаура Абреу (Доминиканската Република) и Карлос Арелано (Мексико), който изигра традиционен мексикански танц, взеха участие от името на чужденците от Латинска Америка.

Олга Конова от "Сдружение за българо-украинска дружба" обогати познанията на гостите за историята, културата и държавното устройство на Република Украйна.
Представянето на общностите завърши с изпълнение на арменска коледна песен от Елиз Гагосян от Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган".
Водещите Салвадор и Летисия Моралес, съответно на 4 и на 7 години, показаха завиден предвид възрастта им професионализъм при поддържането на доброто настроение между изпълненията и представянето на участниците.

За достойното представяне на българската култура се погрижиха вокален състав „Зорница", Сали Ташева от читалище "ЕЛИТ-Център за ромска култура" и танцова група "Фолк палитра» при народно читалище "Димитър Динев". Междукултурната среща завърши с право българско хоро, в което взеха участие всички гости.

В НДК се проведе междукултурна интеграционна среща
netinfo