Българин продаде картина на Моне заради два трактора
Българин продаде картина на Моне заради два трактора / Монитор
Българин продаде Моне заради два трактора
24247
Българин продаде Моне заради два трактора
  • Българин продаде Моне заради два трактора

Картина, обявена като платно на френския импресионист Клод Моне, бе продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 12 800 000 лева, сочи разследване на Дарик. Картината, собственост на Чуде Георгиев, е била заложена като обезпечение по кредит от 319 000 долара, с които са купени два трактора. Според собственика тя е автентична и струва 24 млн. евро, според експерт на банката и частния съдебен изпълнител тя е фалшификат и струва 5000 лв. По случая има жалба в Софийския градски съд и във Върховната касационна прокуратура.

На търга, насрочен за тази сутрин от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, са се явили деветима кандидат-купувачи. Картината е обявена за продан, тъй като собственикът й Чуде Георгиев, лидер на основаната от него Българска работническа социалистическа партия, с която е участвал няколко пъти на местни и парламентарни избори, я заложил през 2002 г. като обезпечение по кредит, изтеглен от Първа инвестиционна банка от негов приятел Александър Димитров, близък до бившия финансов министър от времето на Тодор Живков - Белчо Белчев. Кредитът е от 319 000 долара, с която Димитров купил двата трактора и прикачен инвентар.

Чуде Георгиев имал картината от дядо си, търговец от Враца. Доста по-късно разбрал, че това е неизвестна картина от ранния период на Моне и предприел действия да я сертифицира. По думите му е изследвана от западни експерти, които потвърдили, че това е Моне, и й измислили името „Разходка в имението". По това време той я застраховал за 8 млн. долара в ДЗИ, а презастрахователната му полица за същата сума е от британската застрахователна компания „Лойдс". По думите на Чуде Георгиев, от аукционната къща „Кристис" му казали, че цената на картината е между 15 и 24 млн. долара, а от „Лойдс" му предлагали да я застрахова за максималната сума от 24 млн. долара. Български експерти обаче, сред които директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов, тогава директор на Центъра за музеи и галерии в Министерството на културата, и експертът, дал становище за картината за търга, са категорични, че това е фалшификат.

Експертът по търга дал становище, че не може да се ангажира с твърдение за авторството на картината, която е с размери 21 на 24 см, но че самото платно е произведено през 50-те години в Съветския съюз, и дал пазарна цена от 5000 лв. Така се стигнало до образуване на изпълнително дело срещу Чуде Георгиев за неплатения остатък от кредита от 460 000 лв.

Днес на търга, организиран от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, се явили деветима купувачи. Осем от тях наддавали със суми, близки до началната сума за наддаване - 3975 лв. Един единствен купувач, физическо лице, е дал сензационната сума от 12 800 000 лв. и е спечелил търга. Засега се знае само, че купувачът носи фамилията Чергаров. По процедура парите трябва да се платят в 7-дневен срок по сметка на частния съдебен изпълнител, от тях се погасява вземането на банката, удържат се таксите на съдебния изпълнител и остатъка се изплаща на собственика на картината. Така ако след седмица парите бъдат платени, Чуде Георгиев ще вземе не по-малко от 12 млн. лв. Частният съдебен изпълнител обаче се съмнява, че парите няма да бъдат внесени и че това е добре познат трик за осуетяване на продажбата, наблюдаван и при търгове за недвижими имоти. Схемата е подставено на собственика лице да подаде огромна цена, за да осуети сделката или пък да подведе останалите купувачи да вдигнат цената. Съмненията се подклаждат и от факта, че на 24 ноември тази година Чуде Георгиев е внесъл жалба в Софийския градски съд срещу действията на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов и за спиране на търга. Три дни по-късно образуваното дело е прекратено като преждевременно образувано и съдът изисква цялата документация с приложени мотиви и копие от изпълнителното дело от Якимов, за да се образува производство по жалбата. Това досега не е направено, защото според Якимов Чуде Георгиев не му е внесъл дължима такса. Срокът за внасянето й обаче не е изтекъл и ако собственикът на картината все пак внесе държавната такса, то сумата от 12 800 000 лв. трябва да се върне на купувача, а картината - обратно на Чуде Георгиев и сделката да се развали. Чуде Георгиев е завел жалба и във Върховната касационна прокуратура по случая - той твърди, че вещото лице на банката по търга е излъгало в цената и съзнателно е обявило картината за фалшива, а цената - за ниска. Якимов категорично отрича да имат такава схема.

От Първа инвестиционна банка пазят мълчание по случая. Така едва след седмица ще знаем дали милионите ще бъдат платени и сделка с картината ще има, или това действително е схема за измама. Въпросът е кой кого мами - Чуде Георгиев мами банката, за да отпусне кредит от 319 000 долара срещу фалшива картина, или пък банката в комбинация с експерта съзнателно дават ниска цена, за да се изкупи от подставени лица и да се препродаде с огромна печалба от милиони евро на запад. Чуде Георгиев твърди, че експерти от „Кристис" и френски експерти са му намерили купувач за 7 млн. евро и си иска обратно картината, за да я продаде.

Чуйте в прикачения звуков файл какво казва Чуде Георгиев